Forældre og Fødsel: Brug små fødeklinikker og hjemmefødsler

Organisationen kritiserer, at flere kvinder flyttes, mens de er i fødsel. Region Syddanmark skal se på alternativer, lyder opfordringen.

66 kvinder måtte i 2015 flyttes midt i en fødsel, fordi der ikke var plads på OUH. (Foto: © Holger Madsen- DR Syd)

Det er totalt uacceptabelt, at kvinder kastes fra sygehus til sygehus, mens de er i fødsel. Det mener formand for organisationen Forældre og fødsel, Sara Persson.

- En forflytning kan gøre fødslen problematisk, for veerne kan stoppe eller forværres under pludselige ændringer. Det er meget utrygt for den fødende, siger hun.

Organisationen bakkes op af Jordemoderforeningen i Region Syddanmark, der kritiserer, at 66 fødende kvinder blev flyttet fra OUH til andre sygehuse i løbet af 2015. Det antal kan desværre blive meget højere, frygter Sara Persson.

- Hvis ikke OUH har kapaciteten til at håndtere de fødende kvinder, så kan de både blive sendt til Næstved, Kolding eller Esbjerg. Det er et stigende problem, som skal løses, siger hun.

Næstformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S) erkender, at hjælpen til de fødende skal forbedres. Der er sat penge af til seks ekstra jordemødre, som forhåbentlig skal løse problematikken på Odense Universitetshospital.

Forældre og Fødsel har dog et andet råd: Lav flere hjemmefødsler og åbn de små fødeklinikker.

- På den måde kan kvinderne få den tryghed, der er alfa og omega. Det er ikke en stressende situation, og hvis kvinderne vil føde hjemme, kan det også planlægges. Det er desuden billigere end en hospitalsfødsel, afslutter Sara Persson.