Forældre skal blive bedre til at tale med deres børn om digital adfærd

Med en ugentlig sms vil Odense Kommune få forældre til at tale med deres børn om, hvordan man håndterer eksempelvis nøgenbilleder på nettet.

Mike Gornitzka er en af de forældre, der benytter sig af Dilemmarejsen, så han sammen med sin kone kan få en bedre dialog om digital adfærd med deres 12-årige datter. (Foto: Charlotte Flyvbjerg - DR Fyn)

Hvad gør man, hvis man modtager et nøgenbillede på sin telefon?

Det er der mange - særligt unge mennesker - der ikke er helt klar over.

Samtidig oplever de unge, at det kan være svært at tale med deres forældre om det, men det vil Odense Kommune nu gøre lettere.

Derfor har den lanceret projektet Dilemmarejsen. Hver søndag over tre uger får forældrene en sms med et dilemma, som de skal diskutere med deres barn.

- Vi har lavet Dilemmarejsen, fordi det er en samtalestarter. Det er nemmere at tale med unge mennesker om grænseadfærd, når man taler i tredjeperson, siger Eva Maria Knudsen, der er projektleder i Odense Kommune.

Hun forklarer, at dilemmaet kunne handle om "Sofie", der får tilsendt et nøgenbillede af sin kæreste. En veninde ser billedet, og spørger, om Sofie ikke vil dele det med hende.

Hvad gør Sofie? Skal hun dele det med veninden, eller skal hun slet ikke dele det?

Når familien har fået dilemmaet, får de fem minutter til at diskutere det. Herefter får de noget mere information om dilemmaet, som de også har fem minutter til at snakke om.

Til sidst laver de en handleplan, hvor de skriver ned, hvad de vil gøre, hvis de kommer til at stå i sådan et dilemma.

- Det kan være alt fra, at de ringer til deres mor og snakker med hende til at aftale, at man ikke deler det. Når man forpligter sig skriftligt til tingene, er der større chance for, at man overholder det, man skriver, forklarer Eva Maria Knudsen.

Skaber holdninger

Én af dem, der har prøvet Dilemmarejsen, er Mike Gornitzka.

Sammen med sin hustru og deres 12-årige datter har han været en del af et pilotprojekt.

- Det var nogle gode dilemmaer, som vi kunne vi sidde og læse op, mens vi blev guidet igennem. På den måde kunne vi snakke om det og høre, hvad min datters holdning er, og hvor hun står i forhold til emnerne, fortæller han.

Som det er nu, har de ikke problemer med at tale med datteren om de svære emner, men Mike Gornitzka er klar over, at det muligvis ikke bliver ved med at være sådan.

- Jeg kan godt forestille mig, at når hun bliver lidt ældre, kan det blive svært, for så er det nogle andre ting, det handler om, og der er en intimsfære, hvor det kan være grænseoverskridende at snakke med sine forældre om sådan noget, fortæller han.

Taler for lidt sammen

Baggrunden for Dilemmarejsen skal findes i, at Odense Kommune i starten af året lavede en undersøgelse blandt 31.000 unge i alderen fra 16 til 24 år. 5.000 af dem svarede.

Den viste blandt andet, at de unge synes, forældrene ved for lidt om deres digitale liv, og at de taler for lidt om det. Derudover mener de, at deres forældre har for lidt forstand på den teknologi, de bruger.

Det var det, der fik Odense Kommune til at reagere.

- Vi vil gerne være foran digitalt. Det skal vi også være i forhold til at hjælpe vores borgere med at opføre sig ordentligt på nettet. For det er virkelig vigtigt for vores demokrati, at vi stoler på, hvad der foregår online, siger Eva Maria Knudsen.

I starten af 2018 lavede Red Barnet en lignende undersøgelse, hvor 915 unge i alderen 13-17 år har gennemført en online spørgeskemaundersøgelse.

Her har de blandt andet spurgt til, hvordan de unge vil reagere, hvis de oplever sexkrænkelser på nettet.

Resultaterne for Dilemmarejsen har indtil videre været positive hjemme hos Mike Gornitzka.

- Jeg synes, det er gået rigtig fint. Jeg glæder mig til, at vi skal deltage i det igen, og jeg er glad for, at kommunen har valgt at gøre det her, siger han til DR Fyn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk