Forældre sparker gang i integrationen i fodboldklubben

På det lokale U11-fodboldhold i Nyborg har forældre afholdt informationsmøde for flygtninge og indvandrere for at fremme integrationen.

De oplever et stærkt sammenhold og fællesskab til træningerne på U11-drengeholdet i Nyborg GIF efter forældrenes informationsmøde. (Foto: Mikkel Leimand)

Over hele Danmark er der gang i foreningsidrætten, og for de fleste kan det virke naturligt at betale kontingent, at få købt et par nye fodboldstøvler til junior eller melde sig ind i holdets Facebook-gruppe.

Men for familier, der er kommet til Danmark som flygtninge og indvandrere, kan foreningslivets mange uskrevne regler være svære at gennemskue.

Det oplevede de på drengenes U11-fodboldhold i Nyborg GIF, hvor syv af holdets 30 spillere er flygtninge og indvandrere, som ikke er vant til den danske foreningskultur.

Det fik et par forældre til at lave et informationsmøde for forældre med udenlandsk baggrund, så de lettere kan indgå i holdets aktiviteter.

Kenneth Juel er en af initiativtagerne til bedre integration i Nyborg GIF. (Foto: Mikkel Leimand)

- Det er de helt små, grundlæggende, basale ting om, hvad det vil sige at være i en forening, og det har de selvfølgelig ikke erfaring med, der hvor de kommer fra, siger Kenneth Juel, der er en af initiativtagerne.

Det er cirka en måned siden at informationsmødet blev afholdt, og det har allerede givet mere tryghed og et bedre sammenhold blandt de voksne, fortæller Kenneth Juel.

- De er allerede aktive i vores Facebook-grupper og vil gerne deltage og hjælpe med de ting, der nu er. Vi ser dem også flittigt til træning nu, hvor de sidder og drikker kaffe med os andre og snakker.

Der er 30 spillere på det lokale U11-drengehold i Nyborg GIF. (Foto: Mikkel Leimand - DR Fyn)

En god hjælp

Fatima Hindi er mor til Ahmed, som spiller på U11-holdet. Hun flygtede til Danmark fra Syrien for tre år siden, og hun var rigtig glad for mødet.

- Vi snakkede om træningen og om, hvordan børnene skal spille kampe. Og om hvis forældrene har travlt, så vil trænerne måske gerne komme og tage dem med. Det var godt og dejligt at opleve, siger hun.

Fatima Hindi, som er mor til Ahmed, der spiller på U11-fodboldholdet i Nyborg GIF, elsker fodbold og elsker at se på til træningerne. (Foto: Mikkel Leimand - DR Fyn)

DGI bakker op

Anne Jensen, der er konsulent hos DGI Fyn og arbejder med inklusion, glæder sig over forældrenes engagement.

- Jeg synes, det er skønt. Det er dejligt, at det er nogle forældre, der har taget initiativ til det. Det viser noget om, hvordan de godt kan lide deres klub, men også deres nærmiljø, siger hun.

Hvis andre foreninger skulle have lyst til at tage et lignende initiativ, hjælper DGI gerne med processen. Men ifølge Søren Møller, formand for DGI’s landsorganisation, er det vigtigt, at initiativet kommer fra den enkelte forening.

- Det er den lokale forening, instruktører og de forældre, der er samlet omkring det, som lægger stilen og normen, og de skal ikke være forpligtet til at løse store samfundsmæssige opgaver. Men jeg oplever, at når det bliver konkret, så føler man ikke, det bliver en byrde, så er det en medmenneskelig opgave, man gerne vil tage fat på.

Kennth Juel fra Nyborg GIF er enig.

- Der går ikke noget af mig for at hjælpe med det her. Jeg kan godt lide at være i klubben, og mine børn har stor gavn af at være i klubben. De går også i skole sammen med de her drenge, og derfor er det vigtigt for mig og mine børn, at de også er en del af det herude.

- De har så meget at byde på de her familier også - både til klubben og de andre drenge, siger han.

Facebook
Twitter