Foreninger fordømmer selvmordsmanual

Tidligere læge kritiseres for manual i aktiv dødshjælp, som kan koste liv.

I sit virke som formand for "Læger for aktiv dødshjælp" har Svend Lings lagt en manual til selvmord på nettet. Det vækker bekymring hos Lægeforeningen og Landsforeningen SIND. (Foto: © Mikkel Leimand - DR Fyn)

En manual i hvordan man kan begå selvmord.

Det lyder som noget, man skal lede efter på det dybeste internet. Men faktisk skal man bare gå ind på foreningen "Læger for aktiv dødshjælps" hjemmeside.

Med Svend Lings i spidsen har foreningen lagt en 23-siders lang manual på nettet. Her kan man se præparater, der kan benyttes til at begå selvmord.

Det vækker harme hos Lægeforeningens formand, Andreas Rudkøbing.

- Det er en meget, meget alvorlig sag. Jeg vil gerne tage skarp afstand fra det, han har gjort. Det er en farlig vej at gå. Og det er dybt kritisabelt. Jeg er bange for, at det her betyder, at folk, der kunne have vært hjulpet, tager deres eget liv, siger han.

Frygter den vil blive brugt

Bekymringen deles også i Landsforeningen SIND. De arbejder dagligt på at hjælpe og skabe oplysning til personer med sindslidelser.

Derfor modarbejder denne manual foreningens virke, og SIND frygter, at den vil havne i de forkerte hænder.

- Vi ved fra unge piger med selvskader og spiseforstyrrelser, at de leder efter opskrifter på, hvordan de kan skade sig selv eller tage livet af sig selv. Så vi ved, at det har den effekt, siger Knud Kristiensen, der er formand i Landsforeningen SIND og fortsætter:

- Man kan sige, at dem der er opsat på at leve længere, kan også finde ud af at få gjort en ende på et. Det vigtige er, at man ikke lokker folk, som midlertidigt har det skidt, og som man kunne hjælpe til at tage livet af sig selv, siger han.

Frataget sin autorisation

Manualen er blevet lagt på nettet af Svend Lings, der formand for foreningen "Læger for aktiv dødshjælp".

- Jeg synes, at samfundet svigter svage og lidende mennesker, der ikke vil være med længere og som har prøvet alle behandlinger, så nu ønsker de at dø. Vi gør hvad vi kan, for at hjælpe dem, siger han og understreger:

- Alle de medikamenter, der er på listen, de er receptpligtige. Det er ikke noget, man bare kan købe i håndkøb.

Sidste år fik Svend Lings frataget sin autorisation som læge, fordi han har fortalt, at han har hjulpet mindst ti mennesker til at dø. Det er sket ved at udskrive sovemedicin til dem og forklaret præcis, hvordan det skulle indtages.

Derudover er han tiltalt for i ét tilfælde at have medvirket til et selvmordsforsøg, der dog mislykkedes. Han risikerer tre års fængsel, når han skal for retten til september.

Intet strafbart

Nu vil Fyns Politi undersøge, om der ligger noget strafbart i udgivelsen af manualen.

- Vi har bedt anklagemyndigheden om en juridisk vurdering af indholdet, siger Sunniva Pedersen-Reng fra Fyns Politi.

Men ifølge Sten Schaumburg-Müller, der er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, har politiet ikke meget at stille op.

- Hvis det skal være strafbart, så skal der være en straffebestemmelse, og jeg kan ikke finde nogen, der er relevant.