Formand: Nu skal de yngre vise, hvad de kan

Odense-borgmester Anker Boyes melding om, at han ikke genopstiller, varsler et socialdemokratisk generationsskifte i byen.

Når Odenses borgmester Anker Boye træder af ved næste valg peger han på sin 38-årige ordfører Peter Rahbæk Juel som sin efterfølger. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Når Odenses mangeårige socialdemokratiske borgmester Anker Boye lægger borgmesterkæden fra sig til næste kommunalvalg, så skal partiets yngre kræfter tage over.

- Det er et godt tidspunkt for os at få et generationsskifte, siger partiets 32-årige Odense-formand Tim Vermund.

Anker Boye har peget på sin politiske ordfører, Peter Rahbæk Juel, som et bud på sin efterfølger. Den 38-årige Peter Rahbæk Juel har været rådmand for social- og arbejdsmarkedsforvaltningen. Men Peter Rahbæk Juel vil ikke klart melde ud, om han er parat til at blive borgmesterkandidat.

- Anker har siddet i næsten et kvart århundrede, så i dag er det Ankers dag. Lad os først tale om fremtiden om et par dage, siger Peter Rahbæk Juel.

Han lover dog, at han snart vil offentliggøre sin beslutning.

Selv om Anker Boye nu har meddelt, at han ikke genopstiller, så har han ikke tænkt sig at trække sig før valget.

- Jeg er jo valgt for denne her periode og jeg passer mit arbejde, som jeg skal. På den måde giver jeg også mit parti god tid og ro til at finde den nye person, siger Anker Boye, der efterlader et parti med faldende vælgertilslutning.

- Der er ingen tvivl om, at de her år, hvor vi har haft store besparelser, der slider på silken, også slider på opbakningen.

Både Tim Vermund og Peter Rahbæk Juel er godt tilfredse med, at Anker Boye netop nu giver besked om, at han ikke genopstiller. Det giver dem nemlig god tid til at vælge en ny spidskandidat efter alle det formelle regler i partiet.

- Vi har jo et medlemsdemokrati, vi skal overholde. Det er også vigtigt, at vi får diskuteret, hvad det er for en politik, vi vil føre, uanset hvem der står i spidsen, siger Tim Vermund.

En, der er klar til at gå efter borgmesterkæden, er byens borgerlige modstander Jane Jegind fra Venstre.

- Jeg var klar i går, og det er jeg også i dag, siger Jane Jegind.

Odense har traditionelt været en socialdemokratisk styret by. Når denne valgperiode er overstået har Anker Boye været borgmester i 20 år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.