Forsinket for tredje gang: Universitetshospitalet i Odense bliver 542 millioner kroner dyrere

Inflation, krig i Ukraine og coronaepidemien rykker på både tidsplan og budget for nyt universitetshospital på Fyn.

Nyt OUH bliver igen forsinket. Supersygehuset skulle oprindeligt stå færdigt i år, men kan nu tidligt tages i brug i 2025. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Det nye universitetshospital i Odense bliver for tredje gang forsinket.

Mandag besluttede et enigt regionsråd i Region Syddanmark at godkende en aftale mellem regionen og totalentreprenøren OHPT, der betyder, at Nyt OUH, som hospitalet kommer til at hedde, først overdrages i 2024.

Selve indflytning skal ske året efter - alternativt først i foråret 2026.

Udover et års yderligere forsinkelse på Nyt OUH, så løber der også en ekstraregning på 542 millioner kroner på byggeriet.

- Det er selvfølgelig drønærgerligt, men det er selvfølgelig udefrakommende omstændigheder, der gør, at vi bliver forsinket, siger regionsrådsmedlem fra Socialdemokratiet Karsten Uno Petersen, der er formand for udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling.

Inflationen, krigen i Ukraine og coronapandemien er nogle af de afgørende faktorer i forsinkelsen, siger regionsrådsformand Stephanie Lose fra Venstre, der ikke vil placere skylden for forsinkelsen hos entreprenøren.

- Vi har faktisk et rigtig godt samarbejde med entreprenøren, siger regionsrådformanden.

- Det er meget svært for os bare at sige til dem, at når de står i en historisk situation, hvor der først er en pandemi og så efterfølgende den højeste inflation i 40 år og krig og energiforsyningsproblemer og globale forsyningsproblemer, at så er det bare deres skyld. Det ville ikke være rimeligt, siger Stephanie Lose.

Får ikke konsekvenser for patienterne

Selvom patienterne nu kommer til at vente yderligere et år på det nye og topmoderne hospital, så vil det ikke få betydning for den behandling, de indtil da vil modtage på det gamle OUH.

Det forsikrer direktør på OUH, Torben Hedegaard Jensen.

- Vi sikrer, at vi hele tiden kører på den højeste standard, og følger med i forhold til de ændringer, der sker i sundhedsvæsenet, siger direktøren, der også er ansvarlig for byggeriet af Nyt OUH.

- Det er klart, at når det kommer til bygningsvedligeholdelse, så skruer vi nok lige lidt ned for blusset, men det bliver ikke noget, der vil få nogen betydning for vores patienter.

Det ændrer dog ikke på, at Torben Hedegaard Jensen er ærgerlig over, at det nye hospital nu bliver forsinket for tredje gang.

Overgangen fra det gamle til det nye er således en kæmpe logistisk opgave, der tærer på kræfterne.

- Jeg synes, der er rigtig mange gode grund til at være ærgerlig over det her. Vores personale er dybt engageret i det forberedelsesarbejde, som vi er i gang med.

Og tilbage står så spørgsmålet, om planen heller ikke holder denne gang. Er det slut med de mange forsinkelser?

- Man er nødt til at sige, at der altid vil være risici forbundet med et byggeri af den her størrelse. Vi tror på det, men det er et meget komplekst byggeri, og der kan ikke gives garantier.

Første spadestik til Nyt OUH blev taget i april 2016. Dengang var planen, at det skulle stå færdigt i 2022.

Rettelse: I artiklen fremgik det tidligere, at det er fjerde gang, byggeriet er forsinket. DR beklager fejlen.