Forsker: Personer i socialt udsatte boligområder er mere usunde end resten af befolkningen

Forskning viser, at stress og ensomhed gør folk i udsatte boligområder mere usunde.

Stress og ensomhed er nogle af de faktorer, der gør, at folk i udsatte boligområder lever mere usundt end resten af befolkningen.

Forskellen mellem sunde og usunde stiger.

Det har den gjort i flere år. Men ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at personer i socialt udsatte boligområder er mere usunde end den generelle danske befolkning.

- Jeg fandt ud af, at personer i udsatte boligområder oplever at være mere stressede og ensomme. Og det er noget af det, som har betydning for en usund livsstil, forklarer Maria Holst Algren.

Hun er postdoc. ved Statens Institut for Folkesundhed og står bag undersøgelsen.

Derudover viser studiet, at borgere i udsatte boligområder ryger mere, har dårligere kostvaner og dyrker mindre motion.

- De her folk er mere stresset og mere ensomme. Det har betydning for en usund livsstil. Og det kan være med til at forklare, hvorfor de er mere usunde, siger Maria Holst Algren.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på data indsamlet fra 12 forskellige socialt udsatte boligområder - fordelt i hele landet.

5.113 personer har deltaget.

Svarprocenten var på 63 procent.

Ifølge Maria Holst Algren er det højt i forhold til at mange af beboerne i de socialt udsatte boligområder er lavtuddannede. Denne gruppe deltager normalt sjældent i sundhedsprofilundersøgelser.

Datamaterialet er sammenlignet med "Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2010", hvor 15.165 borgere deltog.

Derfor mener hun, at der ligger et stort ansvar hos de enkelte kommuner.

Igennem eksempelvis fællesspisning eller fælles aktiviteter, kan de være med til at samle folk og gøre dem sundere.

- Vi ved, at vores sundhedsadfærd har stor betydning for udviklingen af livsstilsrelaterede sygdomme såsom kræft og hjertekarsygdomme, siger hun.

Indsats på flere områder

En kommune, som arbejder målrettet med at mindske forskellen sundhedsforskellen, er Nyborg Kommune. Det har man gjort siden 2015. Det forklarer Trine Enslev, der er teamleder for sundhed og forebyggelse i kommunen.

- Vi har fået organiseret et samarbejde med boligforeninger i de udsatte boligområder, hvor vi forsøger at hjælpe borgerne. Derudover har vi uddannet sundhedsambassadører, der er borgere, som hjælper mennesker i udsatte boligområder med at få en sundere livsstil, fortæller Trine Enslev.

Hun forklarer også, at mange borgere, som har en usund livsstil ikke nødvendigvis har lyst til at leve dårligt, men at de derimod ikke ved, hvordan de skal ændre kurs.

Her kan kommunens projekter hjælpe borgerne.

- Hvis du ikke er klar over, hvad der er af muligheder for hjælp, så har vi samarbejdspartnere i boligområderne, der kan hjælpe med at gøre opmærksom på hjælp til gratis rygestop, pointerer Trine Enslev.

Konsekvenser ved usund livsstil

En tidligere undersøgelse viste desuden, at borgere i udsatte boligområder lever kortere tid, når man sammenligner dem med andre grupper.

- Her sammenlignede man menneskers levestil fra Hasseris i Aalborg med menneskers levestil fra Aalborg Øst. Her fandt man frem til, at folk fra Hasseris i gennemsnit levede 13 år længere, forklarer Maria Holst Algren og tilføjer, at der er adskillige andre studier, både danske og udenlandske, der viser det samme.

- Det er et paradoks, når vi lever i et velfærdssamfund med relativt lav indkomstulighed med fri adgang til læge og sygehus. Så jeg synes, det er vigtigt, at vi som samfund udvikler sundhedspolitikker, der reducerer den sociale ulighed i sundheden, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.