Forsøgsordning på vej: Gravide i Odense får penge for at stoppe med at ryge

Gravide skal fremover belønnes med 1.000 kroner, hvis de stopper med at ryge.

Sundhedsudvalget i Odense Kommune har netop besluttet at arbejde videre med, at rygende gravide i Odense fremover skal tilbydes 1.000 kroner for at holde op med at ryge. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Nu skal gravide kvinder i Odense have en økonomisk gulerod på 1.000 kroner for at stoppe med at ryge.

Det er konklusionen, efter at et flertal i Odense Kommunes sundhedsudvalg er blevet enige om at arbejde videre med et forslag, som vil afsætte 50.000 kroner til en forsøgsordning.

Ordningen skal målrettes særligt udsatte kvinder i kommunen, fortæller formanden i sundhedsudvalget, Kasper Ejlertsen fra Socialdemokraterne.

- Vi vil rigtig gerne sikre, at de personer, der i forvejen har det lidt svært og har andre udfordringer, får mulighed for at stoppe, siger han.

Lad tvivlen komme til gode

Odense Kommune har en vision om at blive en røgfri kommune i 2030, og her er forsøgsordningen en del af planen.

Der var enighed blandt Enhedslisten, SF, DF, De Radikale og Socialdemokraterne om at gennemføre forsøgsordningen, mens Venstre og De Konservative var imod.

- Jeg har normalt respekt for Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men jeg synes, at forslaget om belønning er helt ude i skoven. Det er en glidebane at belønne folk med 1.000 kroner for at stoppe med at ryge, siger Søren Windell (K).

Det er nemlig Sundhedsstyrelsen, der anbefaler kommunerne, at man giver gravide en økonomisk belønning.

Dansk Folkeparti var først kritisk, men endte alligevel med at støtte forslaget.

- Selvom jeg ikke tror på det her, så håber jeg, at jeg tager fejl. Fordi jeg synes, at min tvivl skal komme den rygende kvinde til gode, siger Christel Gall (DF).

Forslag sætter følelser i gang

Da forslaget kom frem i sidste uge, gik DR på gaden i Odense for at høre borgernes reaktion. Og det var ikke alle, der var lige positive over for forslaget.

- Da jeg var fik børn for 28 år siden, var der ikke noget med, at man kunne belønne folk ved at give dem penge, hvis de stoppede med at ryge. Brug dog pengene på noget andet. Kære samfund, tænk jer om, sagde Berit Hansen fra Odense i sidste uge, dag forslaget kom frem.

Forslaget har sat gang i følelserne hos både borgere og politikere i Odense, og det forstår Brian Dybbro fra SF godt.

- Jeg er helt med på, at det sætter en masse følelser i gang, men hvad nu, hvis det rent faktisk virker, så vil vi jo hjælpe masse ufødte børn.

Nu skal forslaget formelt stemmes igennem ved et kommende udvalgsmøde, før forsøgsordningen kan starte.

Facebook
Twitter