Fra ghetto til græs: Fodboldskoler skal inkludere børn i udsatte områder

De særlige Get2 Fodboldskoler, som løber af stablen i denne uge, skal bidrage til gode sommeroplevelser for børn i udsatte boligområder.

Ahmed Bahij på ni år er en af de 130 børn, som er tilmeldt Get2 Fodboldskole i Palæstinensisk-Dansk Idrætsforening i Odense i denne uge. (Foto: Carl Odorico)

Fælleskab og nye kammeratskaber er målet, når bolden gives op ved en uges fodboldskole for 130 forventningsfulde børn i Odense i dag, mandag.

Hele sommeren har unge landet over deltaget i DBU's fodboldskoler, men i denne uge er der særligt fokus på børn og unge i udsatte boligområder.

Konceptet hedder Get2 Fodboldskole, og det er ottende år i træk, at der afholdes fodboldskole for børn i udsatte boligområder.

Deltagergebyret for Get2 Fodboldskolen er lavere end de gængse, hvilket gør det muligt for flere børn at deltage.

Rekordstort antal tilmeldte

Med 54 piger og 76 drenge tilmeldt til en uge i fodboldens tegn har Palæstinensisk-Dansk Idrætsforening (PDIF) i Odense et rekordstort antal tilmeldinger.

Målet med fodboldskolerne er at samle børnene i de udsatte boligområder og skabe sammenhold og gode oplevelser igennem idrætten, mens man samtidig inkluderer og fastholder de deltagende børn og unge i dansk foreningsidræt.

- Det fede ved de her fodboldskoler er, at der ingen forskel er på børnene. I det øjeblik de jogger ind på græsbanen, så er de bare fodboldspillere. De er ikke arabere, de er ikke muslimer, de er ikke somaliere, de er ikke tyrkere, de er bare fodboldspillere. Det er jo det, idrætten kan, og i særdeleshed fodbolden, fortæller Maria Brumvig, projektkoordinator i Get2Sport, Odense.

Idrætten kan gøre noget særligt omkring de udsatte grupper, fortæller Maria Brumvig, som er projektkoordinator hos Get2Sport i Odense. (Foto: Carl Odorico)

Ahmed på ni år elsker fodbold

En af drengene, som er tilmeldt fodboldskolen i Odense, er Ahmed Bahij på ni år, som normalt spiller fodbold tre gange om ugen.

For ham er det noget ganske særligt at være i fodboldskole.

- Det er sjovt, fordi man løber meget, og man får lov at spille kampe. Man spiller fodbold fem dage i træk, og man lærer noget, fortæller han.

En af de ting, Ahmed Bahij håber på at mestre efter fodboldskolen, er den særlige øvelse med fodbolden, man kalder "jorden rundt". Der er ingen tvivl om, at Ahmed er glad for at spille fodbold, og svaret kommer da også promte, når man spørger ham, hvilken fodboldspiller han drømmer om at være ligeså dygtig som:

- Ronaldo, fordi han er god!

Ahmed Bahij går normalt til fodboldtræning tre gange om ugen. (Foto: Carl Odorico)

Ahmeds Bahij far, Gaith Bahij, bor til daglig i Vollsmose, og han er glad for tilbuddet til børnene, fordi han mener, at sporten kan være med til at afhjælpe kriminalitet.

- Hvis børn bliver afhængige af fodbold og elsker fodbold og sport generelt, så vil de have noget at beskæftige sig med. Hvis børn ikke har noget at beskæftige sig med, så kommer de til at hænge ud i området og finde på alle mulige uinteressante, spændende ting som fx at stjæle eller noget andet, siger han.

Gaith Bahij, der kendes som Res i klubben, er glad for tilbuddet om fodboldskoler til børn og unge i Vollsmose. (Foto: Carl Odorico)

Ahmed Bahij har haft store forventninger til den fodbold-spækkede uge.

- Vi har snakket om det hver eneste dag i tre uger, og der har været nedtælling og spænding op til dagen. Han stod op i morges og begyndte at gøre klar, tage tøj på, finde vanddunk frem og så videre. Det var en højtidelig dag for ham, fortæller hans far.

Begivenheden betyder meget for hele familien, og selv om det økonomiske aspekt ikke har været det afgørende for Gaith Bahij, så ved han, at støtten er vigtig for mange forældre.

- 900 kroner (i støtte fra DBU, red.) kan betyde rigtig meget. Det er dejligt, at DBU støtter med et stort tilskud til sådan en fodboldskole, og det er vi på forældrenes vegne meget glade for, fortæller han.

Mange børn er rigtig gode til fodbold

Træner på fodboldskolen Josef Chabaan er også overbevist om, at fodboldskolen har stor betydning for deltagerne.

- Jeg synes, det betyder meget for dem. Jeg synes, det er en vigtig pointe, at de børn, der kommer herover, har mulighed for at opleve, hvad andre børn rundt omkring kan opleve, siger træneren, og fortsætter:

- Fodbold kan gøre meget. Jeg synes, at det giver mulighed for, at folk kan være sammen, lære hinanden bedre at kende og have det sjovt sammen. Der er jo faktisk mange børn, som er rigtig gode til fodbold, siger Josef Chabaan.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk