Fra sprut til sprit: 17.200 liter Somersby omdannes til håndsprit i kampen mod corona

Når myndighederne henvender sig, har man pligt til at hjælpe, mener administrerende direktør i Naturfrisk Group.

Fotograf: Thea Bjørn

Normalt kommer der gin og whisky ud af hanerne på Nyborg Destilleri, men i den kommende tid skal der kun tappes alkohol til håndsprit.

Det besluttede Naturfrisk Group, som ejer Nyborg Destilleri, efter at håndsprit blev en mangelvare i Danmark.

- Vi har et meget specielt destilleri - formodentlig det eneste i Danmark - der kan producere sprit på 90 procent i så store mængder, og jeg synes, at man har en forpligtigelse til at tilbyde det, når nu myndighederne efterlyser sprit, siger administrerende direktør i Naturfrisk Group Tørk Eskild Furhauge.

Nyborg Destilleri har valgt at tilbyde gratis arbejdskraft og produktion i den fælles kamp mod corona.

Og det skorter ikke på gratis alkohol til produktionen af håndsprit. Både Carlsberg Bryggeri, Albani Bryggeri og Naturfrisk Groups eget bryggeri, Ørbæk Bryggeri, har doneret gratis råvarer, som kan destilleres videre til hospitalssprit. Carlsberg har for eksempel doneret 17.200 liter Somersby, som kan omdannes til håndsprit.

I den første testproduktion blev 8.000 liter øl af mærket Fynsk Forår fra Ørbæk Bryggeri omdannet til ca. 1.000 liter sprit, som kan bruges til produktion af håndsprit. Bagefter bliver de mange liter Somersby destilleret.

- 1.000 liter sprit svarer til det, et hospital skal bruge i døgnet, så forhåbentlig kan vi med vores produktion være med til at dække en lille del af behovet, siger Tørk Eskild Furhauge.

Hvor mange liter sprit, der kan destilleres på en dag, afhænger af antallet af skift af råvarer på Nyborg Destilleri, men det kan måske komme op på 2.000 liter sprit om dagen, mener produktionschef Stig Juel Rasmussen.

Produktionschef Stig Juel Rasmussen forklarer, at det er nemt at destillere alkohol ud af en hvilken som helst slags alkohol-væske. (Foto: © Thea Bjørn)

En følelse af sammenhold

Selv om mange virksomheder lider økonomisk på grund af coronakrisen, er det helt naturligt at give produkterne gratis videre til gavn for samfundet, mener direktør for Naturfrisk Group, som har fået henvendelser fra store dele af branchen, som også ønsker at donere gratis råvarer som for eksempel likør til destillation.

- Når man er direktør for en virksomhed, og der kommer sådan en krise, så lægger man alle andre planer til side, og så handler det om tre ting; sikre sine medarbejdere, sikre sin virksomheds overlevelse og hjælpe samfundet, siger Tørk Eskild Furhauge.

Det giver en god følelse af sammenhold at hjælpe, når samfundet er i krise, forklarer direktøren.

- Det vil man jo også gerne være en del af, og det ved jeg også, at vores medarbejdere gerne vil. Jeg tror også, at det er positivt for medarbejderne at fortælle, at nu gør vi også en del for samfundet, siger Tørk Eskild Furhauge.

Fra Nyborg Destilleri går turen med sprit videre til virksomheden Gundal i Billund, hvor spritten færdigproduceres til håndsprit og kommer på flasker, så den kan leveres til hospitalssektoren.

Foreløbig er der ikke sat en dato på, hvor længe Nyborg Destilleri fortsætter med at producere sprit til hospitalerne.

- Vi bliver ved, så længe vi kan, og vi håber på, at krisen stopper før, at vi behøver at stoppe, siger Tørk Eskild Furhauge.