Frida og Alba stabler bøger på Operation Dagsværk-dag: - Vi har også et ansvar for grønlandske unge

15.000 gymnasieelever arbejder i dag frivilligt til fordel for unge grønlændere.

Alba (tv.) og Frida (th.) arbejder frivilligt på Ryslinge Efterskole på Operation Dagsværk-dagen. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen)

Onsdag arbejder 15.000 gymnasieelever til fordel for Operation Dagsværk i Danmark og Grønland.

Lønnen for gymnasieelevernes arbejde ryger i en samlet pulje til organisationen Operation Dagsværk, som i år donerer pengene til grønlandske unge.

Frida Dinsen er vendt tilbage til sin gamle efterskole, Ryslinge Efterskole på Fyn, for at give en hånd med i oprydningen af skolens bibliotek.

Her skal hun - sammen med tre kammerater, der også har gået på skolen - rydde ud, gøre rent og stable bøger på den landsdækkende Operations Dagsværk-dag.

- Det er jo et godt formål, og så havde vi en chance for at komme tilbage til vores gamle efterskole. Det ville vi gerne være med til, fortæller Frida Dinsen, som til daglig går i 1.G på Mulernes Legatskole i Odense.

Ida Schneider (tv.), Alba Larsen og Karoline Hjemkær (th.) rydder ud og gør rent på Ryslinge Efterskoles bibliotek på Dagsværkdagen. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen)

- Vi har også et ansvar for grønlandske unge

For fem timers arbejde skal efterskolen hive 350 kroner op ad lommen for hver af de fire piger.

- Jeg synes, det er fedt, at pengene går til det her. Vi har også et ansvar for grønlandske unge her i Danmark, mener Alba Larsen, der sammen med Frida Dinsen giver en hånd med på Ryslinge Efterskole.

Når dagen er omme, og pengene er overført, forventer Operation Dagsværk at kunne sende 5.250.000 kroner til grønlandske unge.

Med pengene vil Operation Dagsværk i samarbejde med Ungdommens Røde Kors og Kalaallit Røde Korsiat styrke unge grønlænderes tro på dem selv i forhold til at tage en uddannelse og lave positive fællesskaber.

Det skal blandt andet ske igennem uddannelsesmetoden Sprint, som Ungdommens Røde Kors har udviklet. Metoden har særligt fokus på, at unge inspirerer andre unge til entreprenørskab, uddannelse og iværksætteri.

Grønlandske unge kan skrive et nyt kapitel

Det er noget, Hans Peter Mønsted ser potentiale i. Han er formand for den grønlandske studenterorganisation Avalak og studerende på Syddansk Universitet i Odense.

- Jeg tror, de (grønlandske unge, red.) vil tage godt imod det. Det er en form for hjælp til selvhjælp, hvor de får pennen i egen hånd, så de kan skrive et nyt kapitel, siger Hans Peter Mønsted.

I første omgang skal 100 grønlandske unge uddannes til at inspirere og sætte gang i andre unge. Sammen skal de gribe fat i de problemer, der er hos unge grønlændere.

- Til at starte med var jeg skeptisk, fordi projektet lyder som en nødhjælpsaktion. Men når man lige får lyttet til det, synes jeg, at hovedpointen med, at de unge selv skal identificere problemstillingen og på den måde være med til at skrive deres egne kapitler, er en kæmpe forskel, fortæller Hans Peter Mønsted.

- Vi vil bryde med ensomheden

Operation Dagsværk har siden 1985 lavet indsamlinger til udviklingsprojekter i hele verden.

Sidste år gik pengene til Bangladesh, og i 2016 gik pengene til Guatemala.

Ifølge Mai Pedersen, der er sekretariatsfrivillig i Operation Dagsværk, er der flere grunde til, at man som noget særligt i år har valgt at kigge mod nord.

- Vi har hørt de forfærdelige historier om høje selvmordsstatistikker, og ensomheden er tårnhøj. Det kan komme af mange ting, men det er noget af det, vi gerne vil bryde med. Vi tror på, at selvtilliden, der kommer af at sætte noget i gang selv, giver følelsen af, at man er noget værd, fortæller Mai Pedersen.

Operation Dagsværk oplyser, at 70 procent af grønlandske unge ikke består ét eller flere fag i folkeskolen, og at 75 procent af grønlandske unge ville ønske, at de havde mere respekt for sig selv.

Det er noget af det, projektet forsøger at ændre på.

- Jeg håber, det vil skabe en større selvbestemmelse i forhold til ansvaret over egen tilværelse. Både i forhold til arbejdsmarkedet og det sociale fællesskab. At man har større indflydelse på egne omgivelser er ufatteligt sundt, uanset om man er dansk eller grønlandsk. Så jeg tror ikke, der kan ske andet end gode ting, mener Hans Peter Mønsted.

Facebook
Twitter