Frihedskæmper om befrielsen: Folk var ellevilde - vi andre havde travlt

To øjenvidner til befrielsen fortæller om et par vilde, dramatiske og glade dage i Odense, da Danmark blev befriet.

Gustav Holmberg (t.h.) mistede 11 frihedskæmper-kammerater. Han har siden 1945 hvert år æret dem 4. maj. (Foto: Erik Nielsen- DR Fyn © Erik Nielsen- DR Fyn)

Glad. Travl og dramatisk. Sådan husker nu 94-årige Gustav Holmberg befrielsesaftenen.

- Vi var på vej ud for at lægge bomber ud under de tyske biler, da mørkelægningsgardiner røg ud på vejen. Folk råbte og skreg, fortæller han.

- Folk var ellevilde. Vi andre havde travlt. Vi skulle hjem og hente vores våben og udrustning og møde ved vores gruppeleder. Vi skulle ud og hente stikkere, siger han.

Han husker det som en meget vanskelig opgave. Flakhaven i Odense var et folkehav, og han mærkede, at folk både var overmodige og i lynchstemning.

Folk strømmede ud på gaden

Rita Jensen fra Odense var 10 år den dag Danmark blev befriet. Hun stod med en flok venner og hang på hjørnet mellem Nyborgvej og Ørbækvej, da hun fik den gode nyhed.

- Cykelhandlerens kone knaldede vinduerne op på første sal og råbte, at nu havde tyskerne overgivet sig. Så blev der jubel og folk strømmede ind mod byen, husker hun.

Hun var dog selv så ung, at hun ikke turde at løbe mod byen. Derimod løb hun hjem.

- Vi rev de sorte gardiner ned og satte lys i vinduet, fortæller hun.

Sætter lys i vinduet

Også i dag markerer Rita Jensen befrielsen med lys. Hvert år den 4. maj tænder hun seks stearinlys og sætter i vindueskarmen.¨

Men hun har bemærket, at der er langt mellem de levende lys rundt omkring.

- Det er jo heller ikke alle, der har oplevet befrielsen. Men fri er jo et godt ord. Frihed er noget, man kæmper for, og en del satte livet til, siger Rita Jensen.

Blev beskudt

Gustav Holmberg mistede 11 frihedskæmper-kammerater.

- Krig er noget møg, konkluderer han.

https://www.youtube.com/watch?v=Ar7-2DuD2-s&rel=0

Han var selv lige ved at blive skudt i de glade frihedsdage.

-  Vi kørte på en åben lastbil. Den gik i stå, og så blev der skudt på os fra Albanigade.  Ikke alle tyskere ville ikke give op, erindrer han.

Hvert år deltager han i mindehøjtidligheden for de faldne i Ansgars Anlæg i Odense.