Frisørerne sidder i saksen: Presset af coronalån og manglende kunder

De danske frisører kæmper med at finde penge til tilbagebetaling af coronalån, mens danskerne sparer klipningerne væk.

Danskerne sparer også på turene til frisøren. Og det kan mærkes, siger Flemming Nielsen, der har salon Hairways i Odense.

Man kan som bekendt ikke klippe håret af en skaldet.

Det rammer lige nu landets frisører, der skal betale penge tilbage, som de ikke har.

Den økonomiske nedtur har fået danskerne til at spare frisørbesøgene væk, og det sker samtidig med, at man ude i salonerne kæmper med at betale coronalån tilbage.

- Vi har været tvangsnedlukket under coronaen, og nu står man og skal betale de her hjælpepakker tilbage. Der er et slutregnskab, der skal gøres op, siger formand for de selvstændige frisører, Connie Mikkelsen, der fortæller, at danskernes spareiver dårligt kunne komme på et værre tidspunkt.

- Det her kommer til at koste saloner. Frisørerne ringer til os dagligt. De græder. De har ikke pengene til at indfri den her slutafregning. Frustrationen er meget stor.

Ledige tider kan ende med at blive vekslet til ledige lokaler for mange frisører, der er presset af kravet om tilbagebetaling af coronalån.

Hos Frisør Hairways i Bilka i Odense, mærker de også, at der er længere mellem kunderne.

Det siger ejer Flemming Nielsen, der oftere og oftere står med en tom stol midt i salonen.

- Mange af de der herrer, der plejer at komme hver tredje til fjerde uge, de kommer først hver femte eller sjette uge. Og hende, der plejer at få reflekser i hver anden måned, hun går lige pludselig måske helt op til fire måneder, før der er sparet sammen til et frisørbesøg, siger han.

Skattestyrelsen oplyser, at danske virksomheder har optaget godt 13.000 aktive lån, som skal betales tilbage i februar og maj 2023. Lånene dækker over et beløb på ca. 4,3 mia. kr.

Det er muligt at oprette en betalingsordning, hvis man ikke kan indfri lånet straks.

Klipper videre i ingenmandsland

De mange ledige tider i kalenderen hos Hairways i Odense betyder, at det er med en vis nervøsitet, at Flemming Nielsen ser frem mod slutregnskabet om halvanden måned, der indeholder tilbagebetaling af coronalån.

- Vi ligger sådan i ingenmandsland. Det kan godt være, at vi skal ud med hatten i hånden til vores bank, siger Flemming Nielsen, der dog forsøger at holde humøret nogenlunde oppe i det daglige.

- Det er jo stadig et fag, vi rigtig godt kan lide, så det er ikke sådan, at vi tænker 'hold kæft, det er træls at gå på arbejde,' siger Flemming Nielsen, men:

- Hvis man havde en opsparing, så bliver der i hvert fald tæret på den.

Det er dog langt fra alle frisørsaloner, der er robuste nok til at klare både nedgang i antal kunder og tilbagebetalinger på coronalån, siger formanden for de selvstændige frisører, Connie Mikkelsen.

- Der er stille i forretningerne. Vi ser konkurserne allerede, siger Connie Mikkelsen, der medgiver, at coronalånene naturligvis skal betales tilbage, men hun mener, at vilkårene bør lempes.

- Lige nu skal de tilbagebetales over højst 24 måneder og renterne kan ikke trækkes fra. Det betyder bare, at når du så også har nedgang i din omsætning, så har du et problem.