Fristevogne og kræseposer: Sådan undgår ældre at blive underernærede

Mere end hver anden ældre er i risiko for at blive underernæret. Det skal kreative ideer sætte en stopper for.

Fristevognen lokker med proteindrikke, müslistænger og flødeboller, så beboerne på Ældrecenter Øst ikke bliver underernærede. (Foto: Lukas Bjerg)

- Hej Petra! Kunne du tænke dig en flødebolle? Og hvad med en halv banan?

Sådan lyder det fra Elisabeth Rasmussen, da hun træder ind i det lille opholdsrum på Ældrecenter Øst i Odense.

Hun er medarbejder på plejehjemmet, men lige i dette øjeblik er hun trådt ud af sin daglige rutine.

Elisabeth Rasmussen frister beboeren Petra med proteindrikke. (Foto: Lukas Bjerg)

Hun skubber nemlig en lille vogn ind i lokalet, som bærer skiltet "Fristevognen", og oven på vognen er der anrettet med proteindrikke, müslistænger, flødeboller, bananer og andre små fristelser.

- Eller kunne du tænke dig sådan en proteindrik her? Du kan vælge mellem blåbær, hindbær og én med citron og vanilje, siger Elisabeth Rasmussen til den ældre beboer Petra.

"Fristevognen" er et nyt initiativ, som de prøver af på Ældrecenter Øst.

Ideen med vognen er, at den dagligt skal køre op og ned ad gangene på plejehjemmet, og at den med sine små anretninger skal friste beboerne til at spise noget mere i hverdagen.

Problemet er nemlig, at mange ældre mennesker er i risiko for at blive underernærede.

5 gode råd til, hvordan du hjælper ældre til at spise mere

Fristevognen overrasker

Petra beslutter sig for at vælge den med citron og vanilje, og Elisabeth Rasmussen kører sin vogn hen til den næste beboer, som på sikker afstand har fulgt interesseret med i, hvad den havde at byde på.

- Når de ser vognen, udbryder de 'Hvad søren er nu det?' eller spørger nervøst 'Har jeg nu råd til det?', fortæller Elisabeth Rasmussen.

- Men de er glade for det, og vi har rigtig gode erfaringer med vognen.

Selvom "Fristevognen" blandt andet bærer rundt på flødeboller og ostehapsere, byder den faktisk på alt dét, de ældre har brug for.

Det forklarer Ninne Sander, der er mad- og måltidsmentor i Odense Kommune.

Hun har været med til at få vognen ud at køre i Odense.

- Det handler om at få så meget næring som muligt ind i mange små måltider. Der er masser af proteiner i proteindrik og müslistænger, og ostehapsere har rigeligt med fedt. Der er mejeriprodukter i form af yoghurt og mælk.

Og så erkender Ninne Sander, at flødebollerne måske indeholder knapt så mange næringsstoffer, men til gengæld er det bedre, at de ældre får flødeboller end slet ingenting.

Efter at have været forbi alle beboerne i opholdsstuen, kører Elisabeth Rasmussen "Fristevognen" videre frem og tilbage på gangene på Ældrecenter Øst.

Hun banker på ved hvert værelse, og langt de fleste tager begejstrede imod de små fristelser.

  • Elisabeth Rasmussen viser en beboer, hvad hun kan vælge imellem. (Foto: Lukas Bjerg)
  • En beboer på Ældrecenter Øst er overrasket og begejstret for at se Fristevognen. (Foto: Lukas Bjerg)
  • Fristevognen giver den fordel, at medarbejderne også kan komme ud med mad til de beboere, som opholder sig mest på deres værelser. (Foto: Lukas Bjerg)
  • Fristevognen er et nyt koncept, men det har allerede vist sig at fungere godt. (Foto: Lukas Bjerg)
1 / 4

Selvom det umiddelbart lyder hyggeligt, skal problemets omfang ikke undervurderes.

"Fristevognen" er sat i værk for at hjælpe plejehjemmets beboere til at spise flere mellemmåltider, så de kommer underernæring til livs.

Mere end halvdelen af landets ældre på plejehjem og i hjemmeplejen er i risiko for underernæring, fortæller Rikke Hamfeldt, der er seniorkonsulent ved Ældre Sagen.

Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent ved Ældre Sagen, mener, at underernæring er et større problem end mange tror. (Foto: Ældre Sagen pressefoto)

- Det er faktisk et større problem, end mange lige går og tror. Som svækket ældre kan man ret nemt miste appetitten, og det øger risikoen for underernæring. Faktisk er op mod 60 procent af alle ældre i hjemmeplejen og på plejehjem i risiko for underernæring, siger Rikke Hamfeldt.

Normalt bliver vi rådet til at spise tre store hovedmåltider om dagen, men det gælder ikke for ældre. Her er det vigtigere, at de får al deres næring gennem flere mindre måltider.

- Derfor er eksempelvis "Fristevognen" et godt initiativ. Underernæring kan have mange årsager, og derfor kan simplere metoder - såsom at skabe noget hyggeligt omkring måltidet - hjælpe meget. Det kan være så simpelt som bare at dække ordentligt op, fortæller Rikke Hamfeldt fra Ældre Sagen.

Radioindslag sendt i P4 Fyn torsdag den 27. juni 2019 (reporter Lukas Bjerg).

0:00

Problemet med underernæring blandt ældre har været kendt i lang tid, og derfor er "Fristevognen" også kun det seneste skud på stammen af initiativer.

Her er flere eksempler på, hvordan man kommer underernæring til livs:

1. Kræseposer med hjem

I Elbokøkkenet i Fredericia er mantraet: "Mere livskvalitet til de ældre gennem dagens måltider". Derfor startede de et projekt op ved navn "Fristelser i øjenhøjde" i december 2017.

I blandt andet Kolding og Fredericia har 50 borgere to gange om ugen fået udleveret en "kræsepose" til deres eget hjem. I posen finder borgerne små mellemmåltider, som eksempelvis består af en drikkeyoghurt, små stykker chokolade og saltkiks.

Projektet er indtil nu gået godt, og bestyrelsen i Elbokøkkenet skal nu tage stilling til, om det skal fortsætte.

2. Appetitvækkende emballage

Aalborg Universitet fik i 2017 en stor pose penge af Sundheds- og Ældreministeriet til at udvikle ny emballage til mad til ældre i eget hjem i Lolland og Guldborgsund.

Ved at gøre emballagen mere appetitvækkende, øges æstetikken også ude ved de ældre, og det fører til, at der bliver spist mere. De ældre modtager en masse forarbejdede råvarer, som de så selv kan tilberede måltidet ud fra.

Indtil videre har projektet været en succes, og projektet skal slutte i august 2020.

3. Måltidsværter byder velkommen

I Aalborg Kommune har det været muligt at uddanne sig til at blive en såkaldt "Måltidsvært".

Værten skal så skabe mere glæde omkring et måltid og dermed få de ældre til at spise mere. Det handler om at få viden om, hvordan maden smager, hvordan maden skal anrettes på en lækker måde, og hvordan man skaber hygge om et måltid.

Medarbejderne i kommunen fik mulighed for at blive "Måltidsværter" i 2017, da TechCollege i Aalborg udbød kurset.

4. Farvet service til demente

Æstetik kommer i mange former og farver.

På Meta Mariehjemmet i Gadbjerg har man i årevis serveret maden for de ældre med tallerkener, kopper og bestik i forskellige farver.

Mange ældre lider nemlig af demens eller alzheimers, og forskning har vist, at farver kan hjælpe dem med at få mere appetit. Det har de i hvert fald gode erfaringer med på Meta Mariehjemmet.

5. Fristevognen på gangene

"Fristevognen" henvender sig til de ældre, som på plejecentrene ikke altid kommer ud af deres værelser.

Fristelserne kan variere fra dag til dag, men de behøver heller ikke at være mere komplicerede end bananer, saltstænger og proteindrikke - så længe de ældre får salt, fedt og proteiner.

Ordningen prøves lige nu af i Odense, og håbet er, at de ældre kan møde en fristevogn på samtlige plejehjem i kommunen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk