Fugle kæmper i olie på Fyns Hoved efter udslip

Fynske ornitologer vurder, at omkring 120 fugle er blevet ramt af olieudslippet fra det portugisiske fragtskib, der stødte på grund fredag aften. Naturstyrelsen går i gang med aflivningen i morgen.

  • Mere end 100 fugle menes at være blevet berørt af olieudslip. Ornitologer og Naturstyrelsen er fortsat ved at gøre tallet op. (Foto: Jesper Ottosen DR Fyn)
  • Ornitologerne fanger billeder af olieindsmurte fugle, for at kunne kortlægget omfanget af olieudslippet. (Foto: Malou Freimann Olesen - DR Fyn)
  • Ornitolog, Ekse Morthensen, ved DOF Fyn spejder efter fugle, som har fået olie på vingerne. (Foto: Malou Freimann Olesen - DR Fyn)
1 / 3

Det strømmer til med vinterferiegæster på parkeringspladsen ved Fyns Hoved i disse dage. Nogle kommer på grund af det fine vejr, mens andre er mere nysgerrige efter at se olieudslippets konsekvenser med egne øjne.

Søværnets miljøskib kredser rundt langs kysten, hvor det tager olieprøver og sejler ud med flydespærringer for at inddæmme olien. Imens patruljerer ornitologerne på stranden, hvor de er Naturstyrelsens øjne på omfanget af olieindsmurte fugle.

- Jeg tænker, det er ærgerligt, for at sige det mildt. De fugle vi ser, ved vi ikke har nogen fremtid. Selvom det ikke har samme størrelse som i udlandet, så synes jeg stadig, det er en katastrofe, siger Ekse Morthensen, ornitolog ved DOF Fyn.

Ifølge Lars Erlandsen Brun, der er vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Fyn, er Fyns Hoved det eneste sted, hvor fuglelivet er blevet betydeligt ramt af olieudslippet.

- Vi sender formentlig vores beredskab ud til Fyns Hoved i morgen. Vi vil forsøge at være så effektive som muligt i vores aflivning af fuglene på stranden, og derefter samle dem ind til undersøgelse.

På stranden har flere feriegæster taget kikkerten med. En af dem er Ole Bisgaard Nielsen, som er på stranden med sit barnebarn og kone. De er taget til Fyns Hoved på grund af vejret, men olieudslippet har bestemt også haft en udfyldelse på valget.

- Det er synd og skam, at der er sluppet olie ud i havet, men det er da lidt spændende at se, hvordan de arbejder med få samlet olie og fugle ind, siger Ole Bisgaard Nielsen.

Fyns Politi skal i dag afhøre skibets besætning, men intet tyder på, at der har været spiritus eller uregelmæssigheder indblandet i forliset. Ifølge efterforskningsleder ved Fyns Politi Kim Munksgaard så er udslippet stoppet, men udsigterne til at flytte skibet kan være flere uger.

Facebook
Twitter