Fyn tager skraldet fra havvindmøller

Når verdens ældste havvindmøllepark skal skrottes, så er det Fyn, der tager skraldet.

Møllerne fra verdens ældre havvindmøllepark skal nu genanvendes af tre fynske virksomheder. (© DR Nyheder)

Havvindmølleparken ud for Vindeby på Lolland har siden 1991 givet strøm danske hjem. Men nu har energiselskabet Dong Energy besluttet at sende møllerne på pension. Det skyldes blandt andet, at nye havvindmøller producerer meget mere strøm end de gamle.

Derfor bliver vindmølledelene lige nu fragtet til Nyborg Havn på Fyn, hvilket er det logiske sted, mener projektleder Lars Bie fra Dong Energy.

- Noget skal skrottets, og noget skal bruges som reservedele. I forhold til det ligger Nyborg rigtig godt til at få fordelt de forskellige dele.

Det er virksomhederne Ekokem i Nyborg, Østfyns Genindvinding og H.J. Hansen i Odense, som skal genanvende møllerne.

Østfyns Genindvinding står til at modtage 4.500 ton beton, og direktør Henrik Sørensen ser frem til leveringen.

- Det er win-win for os. De vil gerne af med skrot, og vi har brug for materiale, som vi kan genanvende til betonknus. Vi skal levere meget beton til nye projekter i både Nyborg og Langeskov, så den ekstra beton er vigtig, fortæller Henrik Sørensen.

Hos H.J. Hansen er afdelingsleder i nedbrydning Morten Gantriis Sørensen klar til at modtage cirka 500 tons jern fra de gamle møller.

- Vi glæder os til at modtage mølletårnene, få dem neddelt og skåret op, så de kan blive til genanvendeligt jern.

Hvor meget det koster at nedlægge vindmølleparken, vil Dong Energy ikke fortælle, men afslører, at det koster at genbruge.

- Regnestykket er sådan, at vi har lavet en kontrakt, hvor vi betaler for at få bortskaffet møllematerialerne, siger Lars Bie.

Dong Energy regner med, at trafikken fra havvindmølleparken til Nyborg fortsætter frem til midten af maj, hvor planen er, at alle møller er pillet ned og sendt til genanvendelse.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.