Tema Æggeskandale

Fynsk ægproducent er bekymret: Hvad tænker forbrugerne?

Jeg håber, at forbrugerne har gennemskuet, at det er udenlandske æg, den er gal med, siger Claus Kragh.

Claus Kraghs fra Langkroggård i Aarup producerer 45.000 æg om dagen. (Foto: Dr Fyn © DR FYN)

Der bliver kaglet igennem i burene blandt Claus Kraghs 46.000 høns på Langkroggård i Aarup på Vestfyn.

Men selvom alt lyder, som det plejer, så truer den verserende æggeskandale med at påvirke humøret hos den fynske ægproducent.

- Vi bliver da bekymrede for, hvad forbrugerne tænker. Pakkerierne i Danmark har været ude og spørge os, om vi har brugt disse midler, og de har bedt os dokumentere, at vi ikke har. Det har vi så gjort, siger han.

Der er kommet fokus på æggene, efter det torsdag kom frem, at 20 ton forurenede æg er solgt i Danmark. Det er firmaet Danæg Products, som har modtaget de i alt 20 ton kogte og pillede æg fra en belgisk underleverandør.

På Langkroggård på Vestfyn har ægproduktion beskæftiget tre generationer. Og frygten for, at skandalen kan betyde nedgang i salget af æg, lurer hos Claus Kragh, der har ”lagt” æg i mere end 40 år.

- Vi håber, at forbrugerne kan gennemskue, at det er udenlandske æg, som der har været problemer med, siger den fynske æggemand.

Der er 46.000 burhøns på den vestfynske gård. (Foto: Dr Fyn © DR FYN)

Det er det giftige insektmiddel, fipronil, der normalt bliver brugt til at bekæmpe lus og mider, som er fundet i æg fra hollandske og belgiske besætninger.

Men der er ingen chance for, at giften findes i danske æg, mener Claus Kragh.

- De midler, som de har brugt dernede, det er ikke midler, som er lovlige i Danmark, og det er ikke noget, som danske producenter bruger. At de i Holland og Belgien kan finde på at bruge det, det må stå for deres regning, siger han.

De forurende æg er ulovlige, men vurderes at være ufarlige. De forurende æg i Danmark er blandt andet solgt til kantiner, køkkener, caféer og cateringvirksomheder og er ifølge Fødestyrelsen "næppe i større omfang" blevet solgt i danske detailhandelsbutikker.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.