Fynsk gartneri betaler millionregning

Gartneriet Rosborg efterbetaler næsten to millioner kroner til 12 underbetalte polske vikarer. Det er slut med at underbetale vikarer på gartnerierne.

Et fynsk gartneri betaler næsten to millioner til 12 underbetalte polske kvinder. Flere andre gartnerier kan se frem krav. (Foto: Magnus Nørtoft © DR Fyn)

Gartneriet Rosborg ved Odense er gået med til at efterbetale 1,8 millioner kroner til 12 polske kvinder, som blev underbetalt, da de arbejdede som vikarer på gartneriet. Rosborg indgik fredag et forlig med fagforbundet 3F, som betyder at Rosborg betaler hele 3Fs krav. De 1,8 millioner kroner svarer til forskellen mellem den løn vikarerne fik og den løn deres danske overenskomstansatte kolleger fik.

- Nu er det slut med at underbetale vikarer, fastslår Charlotte Petersen, der er formand for den grønne gruppe hos 3F i Odense. 3F er klar med krav mod en stribe andre gartnerier, der også har brugt billige vikarer.

60 kroner i timen

En af dem, der nu får efterbetalt løn er polske Kasia Janowicka. Hun blev for få dage siden fyret fra Rosborg. I de 16 måneder, hun har været ansatpå gartneriet, har hun fået ned til 60 kroner i timen for sit arbejde med potteplanter og krydderurter. Men hendes danske kolleger - der lavede det samme arbejde som hun - fik mere end det dobbelte i løn. De fik overenskomstlønnen på mindst 126 kroner i timen.

Svært at overleve

- Jeg har to børn og vil gerne blive i Danmark. Jeg betaler skat som alle andre, men det er svært at overleve for tres kroner i timen, siger Kasia Janowicka. Nu får hun altså efterbetalt den lønforskel, der var mellem hende og de danske kolleger. I en anden sag blev et århusiansk gartneri i sommeren 2011 dømt i en voldgiftsag til at betale erstatning til to litauiske vikarer, der ligesom Kaisa Janowicka var ansat til en langt lavere løn end deres overenskomstansatte, danske kolleger.

Flere sager på vej

Pia Bøg Madsen, der er næstformanden for gartneriernes arbejdsgiverforening GLSA erkender, at det er slut med at underbetale vikarer. - Der er faldet en dom, så det er helt slut. Der er slet ingen diskussion, siger hun. Samtidig siger Pia Bøg Madsen, at flere gartnerier risikerer at lukke, når arbejdsgiverne skal til at betale fuld løn til vikarerne. - Det er jeg slet ikke i tvivl om. Gartnerierne er ekstremt pressede, og hvis lønningerne går op, går priserne op, og så kan de danske gartnerier ikke konkurrere, siger hun.

Udnytte fattigdom

- Her og nu kommer det til at ramme de arbejdsgivere, som har tænkt sig at udnytte andre landes fattigdom. Hvis man en gang har indgået en overenskomst, så har man aftalt nogle spilleregler, som skal overholdes, siger Charlotte Petersen fra 3F.

Kan sprede sig som ringe i vandet

Sagen kan få betydning for andre brancher end gartneribranchen, hvor vikarer med lave lønninger også er kutyme- eksempelvis landbrug og rengøring. Det siger Lynn Roseberry fra Copenhagen Business School, der er jurist med speciale i arbejdsret. - Der er næsten ingen grænser for, hvor vidt det kan gå - det kommer an på, hvordan sagerne tegner sig, siger Lynn Roseberry.

Gartneriet Rosborg har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54f490b5a11f9f09cc0cc063

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter