Fynsk godsejer gør plads til fremtidens film: "Ålen" og Zentropa rykker ind

Store forandringer på gods, hvor Zentropa netop har åbnet sit første fynske kontor.

Boltinggaard Gods har renoveret gamle lokaler, så de kan bruges til filmproduktion. (Foto: Sofie Ørts)

Ved første møde med Boltinggaard Gods kan det godt stikke lidt i næsen.

Godset ligger på landet, tre kilometer uden for den midtfynske by Ringe. Og derfor er det måske også forventeligt, at her lugter lidt af landliv og gris.

Der har faktisk boet grise her. Til venstre for hovedbygningen ligger en stald, der blev brugt til at huse svin, da godsejer Peter-Vilhelm Rosenstand var barn.

- Jeg kan tydeligt huske, når man løb ned igennem gangen med grise på begge sider, at man næsten ikke turde stikke hænderne ud. På loftet var der små halmballer og halm, vi kunne lege i, siger Peter-Vilhelm Rosenstand.

I dag er svinene og halmen væk. Til gengæld er stalden tømt og malet helt sort. Det er nemlig blevet til et filmstudie.

Sammen med lydstudie, klipperum, kostumeværelse, kontorer og værelser til overnattende gæster danner det rammen for et gods, der er klar til at huse helt store filmproduktioner.

  • I den gamle svinestald har man malet væggene sorte, så rummet er klar til filmoptagelser. (Foto: Sofie Ørts)
  • Filmproduktioner på Boltinggaard gods har også mulighed for at få lyd- og videoudstyr på stedet. (Foto: Sofie Ørts)
  • Boltinggaard gods har også et rum, hvor særlige lyde kan optages. Eksempelvis lyden af nogen, der går i grus, på fliser eller i jord. (Foto: Sofie Ørts)
1 / 3

Nyt liv til godset

Boltinggaard Gods har siden 2016 haft elleve forskellige filmproduktioner boende. Men det er torsdag, de for første gang kan vise alle de renoverede lokaler frem, så hele 'pakken' står klar til brug.

- Ideen var, at man skulle aktivere nogle af de tomme kvadratmeter. Vi ville skabe noget liv i bygningerne og få herregården til at blive et lokalt omdrejningspunkt, fortæller Peter-Vilhelm Rosenstand.

Med det samlede tilbud mener han, at de kan give filmproduktionerne en unik samling, som er nem at gå til, når der skal laves film, fordi det hele er på samme adresse.

- Vi kan tilbyde en ramme for filmhold, når de kommer her. Vi kan hjælpe dem med de behov, de har, så man bare skal henvende sig ét enkelt sted. De får en base her, siger Peter-Vilhelm Rosenstand.

Det har vist sig, at filmbranchen allerede er med på idéen. Godset har haft besøg af Bille August under optagelserne af Lykke-Per, og så har produktionen bag TV2's julekalender fra sidste år, Tinkas Juleeventyr, også været på besøg.

Og så er film- og produktionsselskabet Zentropa, der normalt hører til i Filmbyen ved Avedøre Kaserne, permanent flyttet ind fra 1. november.

- De kan tilbyde os faciliteter, vi ikke har nok af. Der mangler noget på det centrale Fyn, hvor vi laver flere og flere filmproduktioner. Så der er rift om pladserne, fortæller Zentropas medstifter Peter Aalbæk.

Zentropa: Interesse for film uden for København

Medieaftalen for 2019 lægger op til, at flere film bliver lavet uden for København. Det giver blandt andet et løft til Film Fyn og øger interessen for at lave film på Fyn, mener Peter Aalbæk.

- I det nye filmforlig er det tydeligt, at der er stort politisk ønske om at flytte historiefortællingen ud i hele landet. Derfor skærper det også yderligere interessen for faciliteterne på Fyn, fortæller Peter Aalbæk og tilføjer:

- Den danske virkelighed er jo andet end et par narkobander, der skyder på hinanden i København, og derfor er det attraktivt at rykke teltene op og flytte ud, fortæller Aalbæk.

Peter Aalbæk Jensen er medstifter af Zentropa, som har fået et kontorlokale hos Boltinggaard gods. (Foto: Sofie Ørts)

Ser man tilbage på nogle af de film, der kommer fra Fyn, drukner de ikke i overflod af fynsk dialekt eller 'syngende' ord. Men der kan altså være forskel på manuskriptet, alt efter om man er inden for eller uden for København, mener Peter Aalbæk.

- Vi plejer meget sjovt at sige, at der er cirka halvt så mange ord, hvis filmen er jysk, frem for hvis den er fra København. Så den regionale tonalitet er mere markant, end vi går og bilder os selv ind til dagligt, fortæller han.

Mere Fyn i film

Helt konkret er der for Zentropa tale om én ansat, Ann-Alicia Ilskov, som har fået seks kvadratmeter og et skrivebord ved siden af kostumeværelset i godsets højre længe.

  • Ann-Alicia Ilskov er den første medarbejder fra Zentropa, der får kontor på Fyn. (Foto: Sofie Ørts)
  • Zentropas kontor ligger i samme bygning som kostumeværkstedet, hvor Thomas Sjølander skaber kostumer. (Foto: Sofie Ørts)
  • Zentropas kontor ligger i samme bygning som kostumeværkstedet, hvor Thomas Sjølander skaber kostumer. (Foto: Sofie Ørts)
  • Zentropas kontor ligger i samme bygning som kostumeværkstedet, hvor Thomas Sjølander skaber kostumer. (Foto: Sofie Ørts)
1 / 4

Her er hun lige nu ved at lægge sidste hånd på filmen 'Mødregruppen', der udkommer til februar. Hun glæder sig meget over flytningen.

- Jeg har brugt meget tid i min bil på at pendle, så jeg har savnet et fast kontor på Fyn. Jeg glæder mig over at kunne være her flere dage om ugen, fortæller Ann Alicia Ilskov, der har været ansat hos Zentropa i to år og er bosat i BrylLe ved Assens.

Peter Aalbæk glæder sig over at kunne åbne op for muligheden for flere Zentropa-film på Fyn.

- Vi vil sindssygt gerne have opdyrket mere fynsk talent, og derfor er det vigtigt, at vores producer sidder og holder øje med personer fra Fyn, fortæller han.

Og Ann Alicia Ilskov har da også tænkt sig at zoome markant ind på fynboerne i sit job.

- Vi kommer ikke bare herover med et hold og er her i seks uger. Vi vil gerne finde de fynske historier, manuskriptforfattere og instruktører. Det er ikke bare et cirkushold, der kommer og tager hjem igen, tilføjer hun.

Selv om det for Boltinggaard Gods og Peter-Vilhelm Rosenstand allerede er en succes at have fået Zentropa ind i bygningerne, håber godsejeren stadig på at kunne opnå endnu mere.

- Jeg ser det stadig som en lang rejse, hvor vi er nået to tredjedele af vejen. Jeg håber, vi får flere arbejdspladser her. Og at vi gør det attraktivt at komme til Fyn for at lave film, fortæller Peter-Vilhelm Rosenstand.

Facebook
Twitter