Fynsk kæmpekværn blender tonsvis af affald

Fynske BioTrans Nordic har solgt over 80 affaldskværne, der omdanner madrester til bioaffald.

På 35 sekunder kan den fynske affaldskværn blende 40 liter affald om til materiale til biobrændsel. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Kaffegrums, kartoffelskræller og andre madrester bliver lavet til biogas med en ny fynsk succes.

Firmaet BioTrans Nordic vinder frem med salget af deres affaldssystem, som er en kæmpe kværn, der blender alt restaffald til en masse, som omdannes til energi og varme på et biogasanlæg.

I 2013 solgte firmaet tre kværne, året efter 25 styk og i dag har firmaet solgt over 80 affaldskværne. Blandt andet har Rigshospitalet, Assens Kommune og Hotel d'Angleterre affaldskværnen stående.

Senest har Københavns Lufthavn købt systemet, og alene i december fik lufthavnen flyttet 25 ton skrald fra den brandbare del og over i BioTrans' affaldskværn.

Generelt oplever BioTrans stor interesse for affaldssystemerne, siger Søren Jeberg, partner og medstifter af BioTrans.

- Folk vil gerne være grønne. Alle vil gerne bidrage til miljøet og grøn energi, forklarer han.

Men hvor grøn er grøn energi egentlig? Det kan være svært at gennemskue, siger Martin Kruse, der er fremtidsforsker hos Instituttet for Fremtidsforskning.

- Det er vigtigt, at energien fra biogasmateriale er større end den energi, man bruger på at hente affaldet, siger han. BioTrans Nordic opbevarer affaldet i tanke, som hentes af en slamsluger en gang om måneden. Det er en god ide, lyder det fra forskeren.

- Hvis du tænker disse ting ind, kan det blive en rigtig god forretning. Både for BioTrans. men også for miljøet, siger Martin Kruse.