Fynsk kortfilm hitter i USA: Et skridt nærmere en Oscar

Den prisvindende kortfilm, som er produceret på den fynske filmskole 18Frames, har med den seneste pris nu mulighed for at dyste om en Oscar-nominering.

Forholdet mellem far og søn bliver udfordret i kortfilmen, hvor den unge Adnan (Jihad Assi, th.) har lettere ved at tilegne sig den danske kultur end faderen (Salim Assi, tv.).

Den fynsk-producerede kortfilm, Abu Adnan, har vundet prisen for ’Best Narrative Short Film’ på filmfestivalen Indy Shorts i Indianapolis, Indiana i USA.

Sune Wahl, der er producer på Abu Adnan, startede på producerlinjen på den fynske filmuddannelse 18Frames i 2015. (Foto: pressefoto)

Filmen har allerede været på flere filmfestivaler i USA, men sejren ved Indy Shorts betyder, at filmen nu har mulighed for at blive Oscar-nomineret.

Indy Shorts festivalen er nemlig en af 46 Oscar-kvalificerende festivaler i verden, hvor vinderen af festivalen bliver kvalificeret til en Oscar-nominering.

Nomineringen vakte stor begejstring hos filmens producer Sune Wahl, som bor i Svendborg, og som straks måtte dele glæden med instruktøren Sylvia Le Fanu, der for tiden er i Norge på den norske filmskole.

- Det var jo lidt på mail med jæææ og smileys og danse-smileys. Men vi var da helt lamslåede, og da vi så også finder ud af, at de faktisk vil betale en af vores flybilletter og vores hotel, så var det jo en fantastisk mulighed, fortæller produceren.

Og at vinde festivalen var en stor overraskelse.

- Vi var lamslåede og utrolig glade. Vi havde egentlig meget små forventninger til at filmen ville vinde den her festival, fortæller Sune Wahl.

Fakta om kortfilmen Abu Adnan

- Kortfilmen udkom i 2017.

- Filmen skildrer et rørende flygtningedrama og varer 25 minutter.

- Det er en midtvejsfilm fra den fynske filmskole 18Frames.

- Filmen kan ses gratis på ekkofilm.dk.

- Filmen er optaget på Nordfyn og i Svendborg.

- Kortfilmen blev topscorer ved Ekko Shortlist Awards i 2017 med fire priser.

- Den høstede to priser ved Odense Film Festival i 2017.

- Kortfilmen har været på flere filmfestivaler i USA og på den franske festival for kortfilm Clermont-Ferrant.

Kortfilmen, som handler om en syrisk læge og hans søn, der har fået opholdstilladelse i Danmark, er primært optaget på Nordfyn.

- Der var et eller andet i Nordfyn, som passede til temaet i filmen. Samtidig passede størrelsen på byerne deroppe også godt ind i det, vi ville med filmen: Rive den ud af den vante tematik, som man ser med flygtningefilm, fortæller producer Sune Wahl.

Filmen skildrer, hvordan man som flygtning skal kæmpe med sproglige og kulturelle barrierer for at få en nogenlunde normal hverdag.

Økonomisk støtte fra kommune

Filmen har sammenlagt et budget på 100.000 kroner og har fået 25.000 kroner i støtte af Nordfyns Kommune til at dække produktionsomkostninger.

De penge er godt givet ud, mener formand for kultur- og fritidsudvalget i Nordfyns Kommune, Mette Landtved-Holm (V).

- Vi synes jo, at det er fuldstændig fantastisk, at vi for et egentlig lille beløb kan være med til at støtte en film, der kan komme så langt omkring. Og at vi på den måde kan være med til at sætte et nordfynsk aftryk, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.