Fynsk mejeri skal inspirere globalt

Birkum Mejeri har styr på at nedbringe arbejdsulykker med systemtet "The Birkum Way". Det vandt virksomheden Arbejdsmiljøprisen for, og nu skal metoden indføres verden over.

Birkum Mejeri har nedbragt arbejdsulykker på fem år. (Foto: Arla © Arla)

I dag blev Arbejdsmiljøprisen 2015 uddelt. Det er 10. gang, at Arbejdsmiljørådet giver prisen til Danmarks bedste arbejdsmiljøindsatser.

Fire virksomheder vandt, og en af dem er Birkum Ost i Odense. Mejeriet, der ligger sydøst for Odense, har stort set udryddet arbejdsulykker på fem år.

Det skyldes, at de 90 medarbejderne siden 2010 har brugt et nyt sikkerhedssystem. Det går blandt andet ud på, at de ansatte minder hinanden om uheldige arbejdssituationer eller manglende sikkerhedssko.

- Vi er blevet opmærksomme på vores adfærd under arbejdet. Samtidig har vi også skrevet risikable situationer ned, så vi hele tiden er obs på hinanden, siger mejerichef Jesper Thomsen.

Det har båret frugt. Før indførelsen var der op til ni ulykker årligt. Det tal ligger nu mellem nul og en.

- De flotte resultater taler for sig selv, men dommerkomitéen har lagt særligt vægt på, at indsatsen er foregået i et tæt samarbejde mellem arbejdsmiljøorganisationen, SU og ledelsen, siger Lisbeth Lollike, formand for Arbejdsmiljørådet i en pressemeddelelse.

Indsatsen har medført, at mejeriet nu har en guidebog med gode råd og erfaringer. Sikkerhedssystemet har de døbt ”The Birkum Way", og det skal nu udbredes globalt, fortæller Jesper Thomsen.

- Vi har sat ord og handling på, hvordan man kan gøre. Der er ingen garanti for, at det virker for alle, men kan give inspiration til at tage fat på opgaven. Det er vi meget stolte af, siger han.

Vindere af Arbejdsmiljøprisen 2015:

  • Birkum Mejeri i kategorien Arbejdsulykker.

  • Frelsens Hær Genbrug i kategorien Muskelskeletpåvirkninger.

  • Center for Social Indsats, Lolland Kommune, i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.

  • Schneider Electric Danmark A/S i kategorien Samarbejde om arbejdsmiljø.

  • Hoffmann A/S vandt den særlige ærespris i anledning af 10 års-jubilæet for ArbejdsmiljøPrisen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk