Fynsk regnvand vækker international interesse

Både Singapore og Amsterdam holder øje med Middelfart Kommunes kamp mod skybrud og oversvømmede kloakker.

Følger af store skybrud skal forhindres gennem et nyt projekt, som Middelfart Kommune i dag sætter i gang. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Det skal være slut med oversvømmede kloakker, kældre og andre kedelige følger af skybrud.

Det mener Middelfart Kommune, der i dag tager det første spadestik på anlægget, der hører til projektet ”Klimabyen”. Projektet går ud på at håndtere regnvandet, samtidig med at byen bliver grønnere og mere spændende at bo i.

Allerede fra begyndelsen har indsatsen international bevågenhed.

- Vores klimaløsninger er allerede blevet præsenteret i Singapore og Amsterdam. Der er international interesse omkring vores projekt, siger Helle Baker Norden, der er projektleder.

Veje som vandkorridor

Helt konkret skal vandet styres væk fra overfladen og ledes hen, hvor det gør mindst skade, forklarer Middelfart Spildevand.

- Det kommer til at strømme igennem grøfter, vejbede og på vejene. Nede i den gamle by vil vi bruge de gamle veje som vandkorridorer, siger direktør Allan Bruus.

Det er klimatilpasning og byudvikling på en og samme tid, og det er ikke set før, mener Helle Baker Norden.

- Vi leder vandet hen, hvor det understøtter de karakteristika, der er i de forskellige områder. Det er unikt, siger hun.

Erfaringerne fra Klimabyen skal bidrage til Middelfarts Klimalaboratorium. Her vil Middelfart dele sin viden med andre om, hvordan en by kan udvikles gennem klimatilpasning.

Projektområdet i byen er 450.000 kvadratmeter stort og løber gennem Skovkvarteret, Allékvarteret og Bykvarteret.