Fynsk roboteventyr trækker arbejdspladser hjem fra Kina

Succes i robotbranchen giver nye arbejdspladser på Fyn.

Læringsrobotten Kubo produceres nu hos Micro Technic i Aarup på Fyn. Det er resultatet af succesen i den odenseanske robotindustri. Det betyder nemlig også vækst hos underleverandørerne. (Foto: © Kirsten Nepper-Rasmussen- DR Fyn)

Når det regner på præsten, så drypper det på degnen.

Sådan lyder et gammelt ordsprog. Og det er også det billede, der lige nu tegner sig i den fynske robotindustri.

Her regner det med vækst, udvikling og store ordrer. Dét kan også mærkes hos underleverandørerne.

En af dem er Micro Technic fra Aarup på Fyn. Her har man i mange år primært tjent penge på at producere printplader til elektronikvirksomheder.

Men de seneste års vækst i robotindustrien har givet det fynske firma mulighed for at udvide forretningen. Sidste år startede de med produktionen af læringsrobotten Kubo. Først leverede de printpladerne til robotten, men nu er står Micro Technic for produktionen af hele Kubo.

- De første par uger lå vi på 100-200 om ugen, og nu ligger vi på 1.000 om måneden, siger Frank Max Laursen, der er direktør i Micro Technic.

Det er printplader som disse, der i mange år har været den primære forretning for Micro Technic. Den store robotsucces i Odense har dog givet mulighed for, at Aarup-virksomheden kan udvide med andre produkter. (Foto: © Kirsten Nepper-Rasmussen- DR Fyn)

Behøver ikke flytte produktionen til Asien

Men robotterne spiller også en anden rolle i Micro Tehcnic, de er nemlig blevet en stor del af selve virksomhedens produktion, hvor medarbejderne arbejder side om side med robotter. Ud af firmaets cirka 15 robotter er fire af dem dedikeret til produktionen af Kubo. Et tal der forventes at stige i løbet af de kommende år.

I alt vurderer Frank Max Laursen, at 80 procent af produktionen af Kubo skal automatiseres.

Normalt ville det være lig med, at arbejdspladser blev flyttet fra Danmark. Men sådan behøver det ikke at være, når robotten bliver en kollega.

- Det er faktisk sådan, at jo flere robotter vi indfører, jo flere arbejdspladser kan vi også trække tilbage fra Asien og Østeuropa. Så på den måde kan vi få fyldt butikken op med god dansk arbejdskraft fremfor, at vi tager arbejdspladserne til udlandet, siger Frank Max Laursen.

Han fortæller, at Micro Technic aktuelt har 30-40 projekter, som tidligere blev flyttet til udlandet, men som nu bliver produceret herhjemme.

- Vi er gået fra at have omkring 40 ansatte til at være 67 i dag. Det er sket på fire-fem år, og mange af arbejdspladserne er netop skabt ved at forfølge trenden med at trække produktionen hjem til Danmark. Og i vores virksomhed lægger der et potentiale i at skaffe fem-syv arbejdspladser per år ved at trække produktionen hjem, anslår han.

Det er ikke kun i virksomheden fra Aarup, at man ser mulighederne i at beholde produktionen i Danmark. Det er en tendens, mener Frank Max Laursen.

- Der vil helt klart komme en trend med, at langt flere produkter trækkes hjem til Danmark, men også at produktionen startes op herhjemme og bliver ved med at blive her, vurderer han.

En af årsagerne til at det er, at en robot ifølge Frank Max Laursen koster det samme i Danmark, som den gør i Kina.

Hos Micro Technic i Aarup arbejder mennesker og robotter side om side. (Foto: © Kirsten Nepper Rasmussen)

Kort fra tanke til handling

En af fordelene ved at have fabrikken liggende i Danmark er, at man kan have alle processer samlet på et sted. Det gør det lettere at udvikle en robot som Kubo, siger direktøren.

- Vi fortæller vores medarbejdere, at vi ikke kun har købt deres hænder og fødder. Vi har også købt deres hoved. I det ligger der også, at de skal fortælle, hvis de synes, at der er nogle processer, der er besværlige. Der kan vi trække ingeniørerne ned på produktionsgulvet, hvor de 'hands on' kan se, hvad det er, vores operatører er udsat for. På den måde kan man få skabt de løsninger, der gør, at man kan lave en mere smart produktion, end vi kan, hvis fabrikken ligger ude i Kina, mener Frank Max Laursen.