Fynske kommuner afstår fra at søge penge til forbedring af bredbånd

Trods stor utilfredshed med mobil- og internetforbindelser søger fynske kommuner ikke om penge fra statens lånepulje til forbedring.

Der er masser af penge at låne for kommunerne til afhjælpning af huller i mobildækningen. Det er et problem, som er stort mange steder på Fyn. Alligevel har ingen fynske kommuner søgt om at få del i pengene. (Foto: Frederik Dupont Hald)

En stor pose penge, som regeringene har øremærket til at forbedre bredbånds- og mobildækningen, er ikke blevet rørt af så meget som èn af de fynske kommuner. Det selvom Fyn er et af de steder i landet, hvor der er huller i mobildækningen og langsommelighed med at få rullet bredbåndet ud, når man spørger borgmestrene.

100 millioner kroner er der afsat i regeringens vækstpakke til at afhjælpe den slags problemer. Det er penge som kommunerne kan få del i ved at optage lån.

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen forstår ikke, hvorfor de ramte fynske kommuner ikke ansøger om at få del i de mange penge.

- Med den diskussion, vi har haft om bredbånd undrer det mig en del, siger han.

Regionsrådsformand: Alle gode kræfter må arbejde sammen

I går sad ministeren til møde blandt andet med fynske borgmestre og regionsrådsformand Carl Holst for at diskutere, hvordan fynboerne får bedre mobil- og bredbåndsdækning.

Heller ikke formanden for Region Syddanmark Carl Holst forstår, at den store pose penge er blevet ignoreret af de fynske borgmestre.

- Vi får kun en forbedret dækning ved at alle gode kræfter: Kommuner, region og stat arbejder sammen, siger han.

Er for fattige til at søge

Langeland Kommune er et af de steder, hvor der godt kunne være brug for at optimere mobil- og bredbåndsdækningen. Men der er en ganske god grund til, at kommunen ikke har søgt om at få del i de 100 millioner kroner.

- Vi er så fattige, at vi ikke har råd til at låne penge til den slags ting. Selvfølgelig vil vi gerne have de her ting på plads, men vi er påpasselige med at låne alt for mange penge, siger øens borgmester Bjarne Nielsen.

I februar 2015 får kommunerne en ny chance for at søge penge fra det kommende års vækstpakke. Tidligere har 8 provinskommuner fået penge fra lånepuljen, som dermed skal sørge for hurtigere internet og bedre mobilsignaler i Næstved, Odsherred, Slagelse, Lolland, Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Skive og Herning Kommune.