Fynske virksomheder anført af chokoladekonge i fælles front mod omstridt vindmøllepark

Knap 200 fynske virksomheder har meldt sig ind i støtteforeningen Red Lillebælt Erhverv.

Det er blandt andet her ved Bobakker på Helnæs, vindmøllerne skal bygges. (Foto: Ida-Sofie Sellerup © dr)

- Det er fuldstændig tåbeligt at lægge en stor vindmøllepark i noget så skrøbeligt som Lillebælt. Ganske enkelt.

Så kontant er meldingen fra Mikael Grønlykke, direktør i Summerbird Organic og en af initiativtagerne til 'Red Lillebælt Erhverv.'

En støtteforening, der sammen med foreningen Red Lillebælt vil vise deres modstand mod den kystnære vindmøllepark, 'Lillebælt Syd', som Sønderborg Kommune gerne vil bygge fire kilometer fra kysten ved Helnæs i det sydlige Lillebælt.

Siden august har Red Lillebælt Erhverv samlet knap 200 virksomheder på Fyn, der alle mener, at vindmølleparken vil få store konsekvenser for virksomhedernes mulighed for at tiltrække arbejdskraft.

- Vi repræsenterer erhvervets stemme i Assens. Dette vindmølleprojekt er ikke fedt for vores kommune, og de tilflyttere vi har brug for, siger Mikael Grønlykke.

Ifølge Red Lillebælt Erhverv kommer der flere medlemmer til dag for dag. Det er ikke lykkedes at få internationale kæder med som eksempelvis Lidl, da de er organiseret anderledes. Men Mikael Grønlykke er positiv over den store tilslutning.

- Der er naturligt nok kæmpe opbakning til at få stoppet det her vindmølleprojekt på den placering, siger han.

Byg vindmøllerne i Nordsøen

Red Lillebælt Erhverv ønsker i stedet, at Sønderborg Kommune anlægger vindmølleparken i Nordsøen som en del af Regeringens seneste energiaftale.

- Projektets enorme dimensioner op imod omgivelsernes skrøbelighed gør ganske enkelt placeringen tåbelig, siger Mikael Grønlykke.

Det forslag bakker man op om fra borgmesterkontoret i Assens, hvor Søren Steen Andersen (V) kvitterer for foreningens indsats.

- Det viser blot, at der er modstand på flere niveauer mod dette projekt. Borgere, politikere og nu også erhvervsliv. Vi arbejder alle mod samme mål; nemlig at få Sønderborg Kommune til at genoverveje placeringen af den her vindmøllepark, siger Søren Steen Andersen (V).

Forstår ikke kritikken

På den anden side af Lillebælt respekterer Sønderborg-borgmester Erik Lauritzen (S) modstanden. Men han forstår ikke virksomhedernes kritik. Vindmøllerne er et vigtigt redskab i den grønne omstilling, fortæller han.

- Det er ikke ubetinget alle, der synes, at det er pænt. Men det er nødvendigt. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke forstår, at man bare er imod som virksomhed. Men jeg respekterer, at det er sådan, det er, siger Erik Lauritzen.

Vindmølleparken er et af de projekter, som Sønderborg Kommune laver i forbindelse med kommunens ambition om at blive CO2-neutrale i 2029.

Dette er området mellem Helnæs og Als, hvor Sønderborg Kommune ønsker at bygge vindmølleparken. Placeringen er udpeget af regeringen tilbage i 2012, som et af 16 steder i Danmark, hvor man så muligheder for kystnære-vindmølleprojekter. (Foto: Lillebælt Syd © Lillebælt Syd)

Rapport: Ingen store konsekvenser ved vindmøller

Sønderborg Kommune er netop nu i gang med at sende den miljøkonsekvensvurdering til Energistyrelsen, der kortlægger konsekvenserne af vindmølleparken i Lillebælt Syd. Den er endnu ikke offentliggjort, men ifølge projektchef Anne Eibye, COWI, er der ikke store konsekvenser ved vindmølleparken. Og de konsekvenser, der er, for eksempelvis marsvinene i farvandet, kan afværges.

- Vi ødelægger ikke naturen, men det bliver et markant, nyt element i landskabet, når man går ned ved kysten omkring Lillebælt, siger Anne Eibye.

Miljøkonsekvensvurderingen skal sendes til Energistyrelsen senest den 15. december. Herefter er det op til styrelsen at invitere til høringer det kommende år.

Kampen fortsætter på Fyn

Samtidig vil både borgere, Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) og nu også erhvervslivet arbejde mod vindmøllerne. Blandt andet ved at invitere til stormøder, fortæller Mikael Grønlykke.

- Vi vil invitere borgere, Faaborg Kommune, Assens Kommune og Sønderborg Kommune med til møderne samt folketingspolitikerne. Her vil vi give vores syn på sagen, siger han.

FacebookTwitter