Gamle danske hospitalssenge sender ukrainske ældre til drømmeland

Odense Universitetshospital skulle sidste år have skiftet mange af deres senge ud. De gamle senge blev sendt til et plejehjem i Ukraine.

Der er ikke meget drømmeland over de senge, som ældre på et plejehjem i Ukraine sov i, inden lastbilen fra Danmark ankom.

Sengene var af tyndt træstel med en flad madras.

Men det har Odense Rotary-klubber nu fået lavet om på. Gennem kontakter i Ukraine hørte de om de dårlige forhold på plejehjemmet i byen Lviv.

Så da Odense Universitetshospital sidste år skiftede flere af deres senge ud med nyere modeller, så fik Odense Rotary lov at få de gamle.

48 senge blev i marts sendt af sted til plejehjemmet i Ukraine. De skulle erstatte de senge, der var dårligst.

Sådan ser hospitalssengen ud.

Preben Greibe, der er leder for projektet, besøgte plejehjemmet, da sengene blev indviet. Det var tydeligt for ham, at der var brug for dem.

- Nogle af de ældre ligger i deres seng hele dagen, fordi de er så dårlige. Så det er jo virkelig vigtigt, at de har noget godt at ligge i, siger han.

Preben Greibe havde forinden turen gjort sig mange tanker om, hvad der kunne møde ham. Men han blev alligevel noget overrasket over forholdene.

- Det er noget helt andet end Danmark. To personer deler et værelse på omkring otte kvadratmeter, og der er ikke andet end to senge. Det er ikke en særlig værdig afslutning på livet, mener han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.