Gartneriejer fra tv-program bryder overenskomsten

De udlændinge, der arbejder for gartneriejeren i DR-serien 'Den dag de fremmede forsvandt', får ikke betalt pension.

De udlændinge, der arbejder for gartneriejeren i DR-serien 'Den dag de fremmede forsvandt', får ikke betalt pension.

En af de centrale figurer i DR's tv-eksperiment, 'Den dag de fremmede forsvandt', overholder ikke den overenskomst, han har med 3F.

Gartneriejer Mogens Christensen har nemlig aldrig betalt pension til de østarbejdere, han har haft ansat i de sidste fire-fem år.

I tv-udsendelsen siger han ellers, at de ansatte udlændinge blev betalt efter samme regler som de danske. Han har dog ingen danskere ansat, og det er, ifølge Mogens Christensen, fordi ingen danskere søger job hos ham.

Udlændingene ønsker ikke pension

Mogens Christensen, ejer af gartneriet Nørreløkkegården sydvest for Bogense, siger, at de udenlandske arbejdere ikke ønsker en pensionsordning i Danmark.

- De har ingen pensionordning, og de har ikke noget ønske om at have penge stående i en dansk pensionsordning, når de rejser hjem igen.

- De siger, at de ikke ved, hvordan deres penge forsvinder ind i systemet her i Danmark, siger Mogens Christensen.

Men pensionspengene forsvinder ikke. Gruppeformand Arne Grevsen fra 3F's Grønne Gruppe fortæller, at der er en aftale med Pension Danmark om, at udlændinge får deres penge udbetalt, når de forlader landet.

3F er på vej på kontrolbesøg

3F Nordhøjfyn vil nu køre en sag mod gartneriet for at bryde overenskomsten. Fagforeningen har derfor sendt et anbefalet brev til gartneriejeren og bedt om et kontrolbesøg en af dagene.

- Det er klart, at det er et overenskomstbrud. Når han selv siger, at han aldrig har indbetalt pension til dem, så er der noget, der ikke er i orden, siger 3F-formand Egon Pedersen.

Egon Pedersen forudser, at der kan blive tale om både efterbetaling og bod, hvis 3F får ret i sagen. 

Facebook
Twitter