Gartnerier sender stadig giftige pesticider i vandløb

Odense Kommune har indført kontrol med pesticider, men giften flyder stadig fra gartnerierne.

Efter 60 kontrolbesøg hos flere fynske gartnerier er der stadig gift og rester efter sprøjtegift i vandet. (© DR)

Store mængder kvælstof og ulovlige pesticider løber fortsat ud i vandløbene fra de fynske gartnerier.

Allerede i maj 2015 blev problemet opdaget. En undersøgelse viste, at 83 af de undersøgte 92 gulvafløb i gartnerierne havde direkte forbindelse til et vandløb. Det svarer til 90 procent.

Siden da har Odense Kommune været på 60 kontrolbesøg hos gartnerier i Stige-området for at kontrollere og stoppe uregelmæssigheder.

På trods af kontrollerne er der stadig forhøjede værdier for næringsstoffer og sprøjtemiddelrester i vandløbene. Det viser et notat til Odense Kommunes by- og kulturudvalg.

Årsagen er, at det tager tid at rette op på, mener by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

- Man kan ikke bare fjerne de forhøjede værdier over natten. Der er forskellige kilder til forureningen, og nogle af dem er diffuse, siger hun.

Odense Kommune og Dansk Gartneri samarbejder om at finde løsninger på udledningerne. Undersøgelsen i maj viste, at der i alt var 18 forskellige pesticider i vandløbene, og flere af dem var forbudte.

Men det er svært at finde årsagen til udledningerne, fortæller fungerende næstformand i brancheorganisationen Dansk Gartneri Jørgen Andersen.

- Det er meget komplekst, for der er mange enkelte ting, der gør udfaldet. Desuden er det meget forskelligt fra gartneri til gartneri, hvordan udledningerne opstår, siger han.

By- og kulturudvalget i Odense bliver orienteret om sagen tirsdag formiddag.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.