Gennembrud i dansk forskning: Bestemt blodtype beskytter mod coronavirus

Personer med blodtype 0 har mindre risiko for at blive smittet. Det kan få betydning for, hvem der kan blive vaccineret først.

Din blodtype spiller ind på sandsynligheden for, om du bliver smittet med coronavirus eller ej.

Personer med blodtype 0 får nemlig sjældnere coronavirus end personer med blodtyperne A, B og AB.

Det viser et nyt studie lavet af forskere fra de danske blodbanker, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Ifølge forskningsstudiet er risikoen for at blive smittet med coronavirusset præcis 13 procent lavere, når man har blodtype 0.

Det betyder, at hvis man ved screening for corona blandt personer med blodtyperne A, B eller AB finder 100 smittede, så vil man ved screening af det samme antal personer med blodtype 0 kun finde 87 smittede.

- Det er nogle rigtig spændende resultater, der viser, der sker noget mellem virus og vores blodtype. Det skal vi til at blive meget klogere på, siger ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

Den nye forskning udkommer i dag i det videnskabelige tidsskrift Blood Advances.

Som det næste vil forskerne forsøge at finde ud af, hvorfor blodtype 0 beskytter bedre mod coronavirus. Den viden kan nemlig potentielt bruges i behandlingen af patienter med covid-19.

- Vi kender ikke forklaringen på det endnu, men vi ved fra andre infektionssygdomme, at der kan være en sammenhæng mellem blodtype og det at få en infektion, siger professor ved Odense Universitetshospital Torben Barington. Han har stået i spidsen af forskergruppen bag studiet.

  • Bloddonor Frede Overgaard Vesterager tager imod de nye forskningsresultater med nysgerrighed. - Det er da meget interessant, om man er forskånet, siger han. (Foto: © Thea Bjørn)
  • Den nye viden har ikke gjort vejingeniør og bloddonor Kim Jensen hverken mere eller mindre nervøs for at blive syg med covid-19. - Sådan er det jo. Det er et vilkår efter, hvilken blodtype man har fået, siger han. (Foto: © Thea Bjørn)
  • Gartneriarbejder og bloddonor Lena Ørgaard er heller ikke overrasket over de nye resultater. - Jeg er bekendt med, at der er nogle forskellige antistoffer, og hvad det ellers måtte være, siger hun. (Foto: © Thea Bjørn)
1 / 3

Forrest i corona-køen

Resultaterne kan muligvis også bruges, når en vaccine mod corona bliver færdig.

- Det kan måske være med til at bestemme, hvem der skal vaccineres først, hvis vi får knaphed på vacciner i landet, siger Lars Østergaard

Selvom personer med en bestemt blodtype er mindre udsat for coronavirus, er det dog vigtigt at huske, at alle stadig kan blive smitttet med virusset, understreger forskerne.

- Forskellen er så lille, at alle stadig kan få coronavirus, og derfor skal alle stadig følge myndighedernes anbefalinger og råd uanset deres blodtype, siger Torben Barington, professor ved Odense Universitetshospital.