Gps-styret kridtmaskine giver frivillige baghjul

Fire kommuner har investeret i en ny dansk opfindelse til de mange fodboldbaner, der i disse dage skal kridtes op til en ny sæson: En robot.

Robotten Robert kan kridte en fodboldbane op på cirka en halv time - og dermed kan den afløse mange af de frivillige, der ellers har den tjans i fodboldklubberne. (Foto: Thea Bjørn © (c) DR)

Forår er lig med fodboldspillere, der kommer på græs.

Og det kræver opkridtning af banerne. Overalt i landet må frivillige derfor i gang med kridtvognen og målebåndet, så banerne kan være klar til forårssæsonen, som begynder i disse dage.

Men i Odense får de nu en hjælpende hånd: Kommunen har købt robotten Robert. En gps-styret opkridtningsrobot, der klarer en bane på ca. en halv time - noget der tager erfarne frivillige cirka fire timer.

- Vi jagter hele tiden, hvordan vi kan bruge fremtidens teknologi til at gøre hverdagen lettere. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi sparer lidt penge på det - men forhåbentlig frigiver det også nogle frivillige kræfter i foreningerne, så de kan bruges på noget andet, siger By-rådmand, Jane Jegind, der håber, at Robert også kan gøre gavn på skoler og andre offentlige anlæg, hvor der skal kridtes op.

Så er banen i vinkel

Kommunen tilbyder alle fodboldklubber at få Robert ud gratis - til gengæld får klubberne så ikke længere tilskud til kridt og analoge maskiner, som de tidligere har fået.

- Kridt er meget sjovt, men når man skal i gang for fjerde eller femte uge i træk, så er det fast arbejde. Så det er en fin udvikling, Banerne kommer til at ligge, hvor de skal, de er snorlige - ja faktisk tror jeg, banen er i vinkel for første gang i mange år, siger Kristian Jakobsen, bestyrelsesmedlem i Fraugde GIF, der netop har haft Robert på besøg for første gang.

Indtil videre har fire kommuner i Danmark købt robottel Robert. Den koster ca. 170.000 kroner - og er i øvrigt opfundet i Danmark.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.