Gymnasieelever om nye fraværsregler: "Vi bliver set som tal i et Excel-ark"

Elever på Svendborg Gymnasium og Slagelse Gymnasium er frustrerede over Undervisningsministeriets nye fraværspakke.

Fabian Davidsen, næstformand for elevrådet på Svendborg Gymnasium, viser sin fraværsprocent frem i protest mod regeringens nye fraværsordning. (Foto: © Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)

Undskyldninger om en forsinket bus, et vækkeur, der er gået i stå, eller et elevrådsmøde, der trak ud, kan ikke bruges til noget, når der skal noteres fravær på landets gymnasier, efter Undervisningsministeriet har lanceret en ny fraværspakke.

Skal du møde til time klokken otte, skal du være på din plads klokken otte. Er du der et minut senere, får du noteret fravær for hele timen. Og får du for meget fravær, kan din SU blive taget fra dig.

På Svendborg Gymnasium er eleverne frustrerede over de ny regler. De mener ikke, at reglerne tager højde for elevernes individuelle forklaringer, når fraværet skal registreres.

- Vi føler, den nye bekendtgørelse er med til at umenneskeliggøre gymnasieeleverne. Vi bliver set som et tal i et Excel-ark, og det er vi utilfredse med, fortæller Fabian Davidsen.

Derfor opfordrer elevrådet i dag til, at eleverne skriver deres fravær på et stykke papir og hænger det op på skolens fællesområde, aulaen.

- Alle skal passe ned i denne her lille fraværsfirkant, som ministeriet har skabt. Så vi formørker vores aula med fraværsprocenter, fortæller Fabian Davidsen, som er næstformand i elevrådet på Svendborg Gymnasium.

#ViErMereEndTal

Sammen med andre elever på Svendborg Gymnasium har Fabian Davidsen derfor udskrevet et papir med hashtagget #ViErMereEndTal og skrevet sin fraværsprocent på.

Derefter har han hængt papiret op ved siden af de andres papirer i aulaen, som i løbet af dagen bliver mørkere.

Foruden Fabian, har August Kring også fundet vejen til aulaens ruder på Svendborg Gymnasium. Han har også delt sin fraværsprocent med resten af gymnasiet og hængt den på vinduet.

- Jeg vil gerne dele mit fraværsprocent med omverden, fordi jeg synes, det er grotesk at skulle skære alle over med én kam. Folk har ofte fravær, fordi de er en del af mange udvalg på gymnasiet. Så selv, hvis du er meget aktiv og har gode karakterer, men meget fravær, så kan du miste din SU, siger August Kring.

Ifølge Henrik Dahl (LA), der er næstformand i uddannelses- og forskningsudvalget, forlanger den nye ordning ikke for meget af gymnasieeleverne. Eleverne skal nemlig indordne sig på samme måde, som man gør på en arbejdsplads, mener han.

- Det er nødvendigt at lære eleverne at opføre sig som voksne mennesker. Når man er på en arbejdsplads eller i andre forpligtende fællesskaber, kan man heller ikke bare komme, når man har lyst, siger Henrik Dahl.

Frygter, at elever ikke møder op

En del af eleverne på netop Svendborg Gymnasium tager hver dag bussen fra Langeland for at møde op på gymnasiet. Og ifølge Fabian Davidsen kan den nye regel især komme til at gå ud over de elever.

- Hvis deres bus, som de ikke er herre over, bliver forsinket, får de hundrede procents fravær. Det gør, at folk måske ikke møder op til modulerne, mener Fabian Davidsen.

Det er ikke bare på Svendborg Gymnasium, man ser problemet med forsinkede busser. På Slagelse Gymnasium kommer mange af eleverne med bus fra Korsør, Skælskør og Dalmose, når de skal i skole. Her deler elevrådsformand Matthias Stockfleth bekymringen.

- Skal jeg så komme til undervisning, nu jeg alligevel har fået fravær? Man fjerner jo simpelthen det her incitament, der er for den studerende, til stadig at kunne dukke op og så bare få lidt fravær fra modulet i stedet for at få fravær for hele modulet, siger Matthias Stockfleth.

Lotte Büchert, som er rektor på Slagelse Gymnasium, mener dog ikke, at de ekstra timers fravær gør nogen skade for de elever, der passer deres skolegang.

Lotte Büchert, der er rektor på Slagelse Gymnasium, mener ikke, at den nye fraværsordning giver store problemer for de elever, der gerne vil gå i skole.

- Hvis man almindeligvis passer sin undervisning, kan man sagtens tåle at komme lidt for sent og få fravær for det. Man kan sagtens tåle at spille skolefodbold og være med i en musical, uden at ens fravær løber løbsk af den grund, siger Lotte Büchert.

Svært at se det reelle problem

Danske Gymnasier har lavet en undersøgelse, der viser, at fraværet på gymnasierne er faldet. Derfor har Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier, svært ved at forstå problemet.

- Fraværet på gymnasierne har været stærkt faldende hen over de seneste fem år. Så jeg har svært ved at se, vi har et reelt problem, som skal løses, siger Birgitte Vedersø.

Hun bliver bakket op af undervisningsordfører Jakob Mark (SF), der mener, at reglerne er tåbelige og rigide.

- Problemet er, at ministeren er kørt hen over hovedet på forligskredsen i den her bekendtgørelse. Men nu, hvor der er så store problemer med det, og hun (ministeren, red.) forhåbentlig kan se, at det her ikke fungerer, håber vi på at få ændret reglerne igen.

Sådan lyder det fra Jakob Mark, der har inviteret undervisningsminister Merete Riisager til møde i forligskredsen på torsdag, hvor de skal diskutere de nye fraværsregler.

Undervisningsministeren har ikke udtalt sig til DR.