Gymnasier indfører røgfri skoletid: 'Det bør være et lovkrav'

Tietgenskolen i Odense indfører fra sommerferien røgfri skoletid. Andre steder venter man på en ændring af rygeloven.

Når elever og medarbejdere møder ind på Tietgenskolen i Odense efter sommerferien, bliver det til en helt røgfri skole. Det vil nemlig ikke være tilladt at ryge i skoletiden. Hverken på eller udenfor skolens grund. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

Røg, skodder og cigaretpakker.

Fra næste skoleår skal det være fortid på Tietgenskolen i Odense.

Her vil det blive forbudt for skolens mere end 3.000 elever og 350 medarbejdere at ryge i skoletiden.

Hverken på eller udenfor skolens grund.

Mathilde Aahmann mener, at det er en god idé med røgfri skoletid. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

- Vi ved, at det er den enkeltstående mest sundhedsskadelige faktor, der findes. Når vi samtidig ved, at rigtig mange lærer at ryge, mens de går hos os, så synes jeg ikke, at vi kan sidde det overhørig, fortæller rektor på Tietgenskolen, Bo Ravn.

Initiativet falder i god jord hos Mathilde Aahmann, der en af de elever, som ikke ryger.

- De tænker ikke på at gøre noget ondt, de gør det for at forbedre folks helbred, siger hun.

Den samme holdning har Casper Christoffersen. Han er lærer på Tietgenskolen og er en af de personer, der fra august ikke længere må nyde en smøg i skoletiden.

- Jeg synes, det er helt fair. Det er et rigtig godt initiativ, at vi som skole siger, at vi skal være røgfri. På den måde giver det mig et argument for at holde op med at ryge, fortæller han.

Det er dog ikke alle, der tager lige godt imod det nye initiativ. Elev Magnus Husted Vester er en af skolens daglige rygere. Selvom han agter at rette ind efter forbuddet og blive røgfri til sommer, så mener han, at der er noget principielt forkert i initiativet.

- Jeg kan sagtens se fornuften i det. Men helt grundlæggende, der er jeg uenig i, at der er en offentlig instans, der skal styre privatpersoners liv. På den måde er jeg ikke stor fan af det, siger han.

Magnus Husted Vester mener principielt ikke, at en offentlig instans skal styre, om en privatperson må ryge eller ej. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

Skader koncentrationen

Ifølge undersøgelser har 15 procent af dem, der ryger dagligt, taget deres første smøg, mens de var i skole.

Derfor mener Lotus Sofie Bast, der er forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, at det er en god idé, at man indfører røgfri skoletid.

- På den måde sikrer vi, at vores unge mennesker færdes i en hverdag, hvor de ikke oplever rygning hele tiden, og hvor det er en del af den sociale norm, siger hun.

(© Signe Heiredal (DR))
(© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Ifølge Lotus Sofie Bast findes der ikke direkte målinger på, hvordan rygning påvirker gymnasieelever. Men hun siger, at internationale studier peger på, at rygning kan skabe problemer med at holde koncentrationen.

Derudover mener hun, at der er flere gode effekter ved at forbyde rygning i skoletiden.

- Det, vi kan se, er, at der blandt gymnasieeleverne er mange lejlighedsvise rygere. Dem kan vi godt være lidt bekymrede for, da de kan have en tendens til at sætte deres forbrug op, hvis de er i en kontekst, hvor der ryges meget.

Flere steder i landet

Faktisk har man 15 steder i landet allerede indført røgfri skoletid.

Et af de steder er på Nyborg Gymnasium, hvor man indførte forbuddet i august sidste år.

Spørger man rektor Henrik Stokholm, har initiativet været en succes.

- Sidste år stod der 50-70 rygere og røg hver eneste dag. De står der ikke længere, siger han og fortsætter:

- Vi kan ikke være sikre på, at de ikke bare står et andet sted og ryger. Men vi er faktisk på skift ude i området for at kigge efter. Så det vi gør, det er, at vi stresser dem til at ryge uden for skoletiden.

Hvis man bliver taget i at ryge, kan det i yderste konsekvens resultere i en bortvisning. Men ifølge Henrik Stokholm er det ikke kommet dertil endnu.

Derimod oplever han, at "det store flertal har taget det til sig".

- Vi kan høre fra nogle af vores elever, at de synes, det er dejligt, at deres kammerater bliver indenfor i stedet. Så vi håber, at det her kan være med til at styrke fællesskabet på skolen, fortæller rektoren på Nyborg Gymnasium.

Vil have lovgivning

Som det er i dag, har ungdomsuddannelserne selv mulighed for at indføre røgfri skoletid.

I rygeloven er et decideret rygeforbud kun gældende for unge under 16, der går på børneinstitutioner, skoler, opholdssteder eller lignende.

Men ifølge forsker Lotus Sofie Bast er der flere ungdomsuddannelser, der ønsker en udvidelse af rygeloven.

Et af de steder, der håber på en håndsrækning fra Folketinget, er på HF og VUC Fyn, der holder til i ni forskellige byer på Fyn, Ærø og Langeland.

Her mener rektor Stig Jarbøl, at det er ved at være på tide, at man går ind og kigger på den "aldrende lovgivning".

- Det gør det noget nemmere for os som institution. Det vil være rart at have en lov i ryggen, så det ikke er os, der skal ud og lave regler, der er mere restriktive end loven, siger han.

Delte meninger blandt politkerne

På Christiansborg er der imidlertid ikke enighed om, om et rygeforbud på alle ungdomsuddannelser skal tilføjes til rygeloven.

I Socialdemokratiet er det ifølge sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen ikke noget, der aktivt er blevet drøftet endnu. Han håber dog på, at det er noget, der kan blive en realitet.

- For at man skal få alle med, har lovgivning noget positivt over sig. Vi er meget opmærksomme på, at der skal foretages politiske initiativer i forhold til tobak - og især når det gælder om tobak til børn og unge, siger han.

Står det til Jane Heitmann, der er sundhedsordfører fra Venstre, er der dog ikke nogen grund til at gå ind og ændre i loven, når flere uddannelser i landet på egen hånd indfører forbuddet.

- Nu er der jo høj selvbestemmelsgrad på ungdomsuddannelserne. Har man et ønske om at indføre røgfri skoletid, er det da bare om at komme i gang, forklarer hun.

Pauseaktivitet

  • For at give et alternativ til rygning har flere skoler gode erfaringer med at tilbyde alternative aktiviteter i pauserne:

  • Brætspil og puslespil

  • Virtuelle spilformer som PlayStation eller Wii

  • Kreative værksteder, hvor man kan tegne eller male

  • Bordfodbold, bordtennis eller airhockey

  • Muligheden for at købe billig frugt og grønt i kantinen.Kilde: Region Syddanmark i samarbejde med Røgfri Fremtid

Facebook
Twitter