Gymnasierektor kritiseret for gratis undervisning til asylbørn: Nu bakker syv andre rektorer op

Der er fuld opbakning til rektor på Nyborg Gymnasium, som offentligt er blevet kritiseret for at undervise udvisningstruede somaliske børn på gymnasiet.

Henrik Stokholm har fået mange kommentarer i den offentlige debat, efter at han har slået dørene op for fem somaliske børn på Nyborg Gymnasium, så de fortsat kan modtage undervisning, selvom de har mistet deres opholdstilladelse. (Foto: Cindie Madsen - DR Fyn)

Nu er det gået for vidt.

Det mener rektorerne på syv fynske gymnasier, som har skrevet et fælles læserbrev i Fyens Stifstidende, der giver fuld opbakning til rektor på Nyborg Gymnasium Henrik Stokholm.

Han er offentligt blevet kritiseret for at undervise udvisningstruede somaliske børn fra Nyborg på gymnasiet.

Rektorer bakker op

Blandt andet har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbjerg (V) udtalt, at rektoren laver sin egen udlændingepolitik.

- Den sag er gået alt for vidt. Han gør, hvad han egentlig skal, nemlig at tilbyde unge mennesker noget skolegang, siger rektor i Middelfart, Christian Alnor.

Han afviser samtidig beskyldningerne om, at Henrik Stokholm driver sin egen udlændingspolitik.

- Paragraf 76 i Grundloven siger, at alle børn har ret til at gå i folkeskolen.

Rektor på Katedralskolen, Lone Bjørndal Thomsen, som også er en af forfatterne bag læserbrevet, har ikke noget imod, at man debatterer emnet. Men hun ærgrer sig over den drejning, debatten har fået.

- Det er helt galt, når der bliver sagt ting, som ikke er ordentlige; hvor man nærmest ender med at gå efter manden i stedet for efter sagen, siger Lone Bjørndal Thomsen.

Otte somaliske søskende har mistet retten til at gå i skole, efter deres forældre har mistet deres opholdstilladelse. Nu bliver fem af familiens otte børn undervist af frivillige på Nyborg Gymnasium. Rektor på Nyborg Gymnasium bakkes op af andre fynske rektorer. På billedet ses Abdullahi, Riyan og Raida Hussein på 6, 12 og 15 år. (Foto: Henrik Mikaelsen - DR Fyn)

Rektor på Nyborg Gymnasium er glad for de øvrige fynske gymnasierektorers opbakning.

- Det er dejligt, at de fleste af mine fynske kollegaer støtter mig i gym-fyn-regi. Det gør mig selvfølgelig glad, og det styrker mig i, at det er den rigtige beslutning, jeg har taget, siger Henrik Stokholm.

Henrik Stokholm er overrasket over den udvikling, debatten har taget.

- Jeg er med på, at når man agerer i sådan en sag her, så vil det give noget kritik, og det har jeg det fint med. Men jeg synes kritikken er blevet skinger og er blevet præget af en høj grad af valgkampsretorik. For mig handler det grundlæggende om, at nogle børn går i skole, siger han.

Ikke et politisk statement

De syv opbakkende rektorer mener ikke, at der er tale om et politisk statement fra Henrik Stokholm, når han tilbyder undervisning til de somaliske børn. De mener, at han følger lovgivningen.

Men det er udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) ikke enig i.

- Når udlændingemyndighederne kommer og - på baggrund af de regler, som et flertal i Folketinget har vedtaget - siger, at her er der nogle personer, som vi vurderer kan vende tilbage til hjemlandet, så skal man ikke modarbejde det.

Rektor på Nyborg Gymnasium mener, at han blot passer sit arbejde, og understreger, at det er en meget kompleks sag.

- Jeg er chokeret over, at det er mig, der bliver beskyldt for at bryde og fortolke love, for jeg synes jo bare, jeg gør det, jeg er sat i verden for, siger Henrik Stokholm.

Frygter langsigtede problemer

Viceborgmesteren i Nyborg Kommune, Carsten Kudsk (DF), bakker Martin Henriksen op. Han frygter, at det kan give langsigtede problemer, at Nyborgs rektor tilbyder undervisning.

- Hvad så med andre situationer, hvor folk lige pludselig vælger at blive boende, er der så også andre mennesker, der går ind og siger, at så går vi også ind og betaler alle udgifter? Og så begynder vi at få en skridning i, at man simpelthen ikke vil følge de regler, vi lægger op til, siger han.

Henrik Stokholm er overrasket over Carsten Kudsks udmelding.

- Hvis han vil bruge det i sin valgkamp, så må han jo gøre det. Jeg forholder mig bare til de her pigers skolegang, siger rektoren.

Facebook
Twitter