Hård kritik af Odense Kommune for ulovlig sagsbehandling

Chef for Børn- og Ungeforvaltningen fyret efter hans forvaltning har begået lovbrud i stribe af sager.

Cheferne i Odense Kommunes børn- og ungeforvaltning skyldige i ulovlig sagsbehandling, konkluderer ny rapport (Foto: Dr Fyn © Flakhaven- Odense)

Der var tale om planlagt og systematisk lovbrud, da socialrådgivere i Odense Kommune blev tvunget til at lukke sager om udsatte børn. Målet var at 180 sager skulle lukkes for at opnå ønskede besparelser. Så langt nåede socialrådgiverne dog ikke.

Det fremgår af en ekstern redegørelse om sagen, som netop er blevet fremlagt. Sagen begyndte, da DR Nyheder kunne afsløre en intern mail, hvor socialrådgiverne direkte blev bedt om at lukke fem sager hver af sparehensyn.

Læs rapporten her.

Rapporten konkluderer, at flere chefer med åbne øjne valgte at se stort på partshøringer og børnesamtaler, da de for at spare beordrede sagerne lukket. Og sagen koster nu den øverste chef i forvaltningen, Peter Pietras jobbet.

Rapporten fastslår, at Pietras ikke har været direkte involveret i lovbruddet, men rådmand Susanne Crawley siger, at hun har mistet al tillid til sin nu forhenværende direktør.

Systematisk lovbrud

En uafhængig undersøgelse bliver lige nu fremlagt på et pressemøde af rådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Fratrædelsen sker, fordi jeg ikke har tillid til, at han er den rette person til at føre forvaltningen videre i den nuværende situation, siger rådmanden.

Tre andre chefer er - efter hvad DR Fyn erfarer - sendt hjem fra deres arbejde, og forvaltningen vil nu indlede høringer i deres sager.

Kritikken retter sig mod chefer

Socialrådgiverne i Odense Kommune nåede at behandle og lukke 89 af de 180 sager. Ud af de 89 er 45 af dem blevet undersøgt af advokatfirmaet Kromann Reumert og revisionsfirmaet BDO.

Kritikken retter sig mod chefer i Odense Kommune, men kommunen vil ikke oplyse, hvor mange der nu skal undersøges.

Men alle besparelser og lukninger af sager er nu trukket tilbage og rådmanden har beordret, at der skal udarbejdes en helt ny plan for området.

Rådmanden brugte fremlæggelsen af den eksterne rapport til at undskylde over for de børn og unge, der er blevet ramt af den ulovlige sagsbehandling.

- Jeg kan godt forstå, at I er vrede og kede af det. Det berører mig dybt, at forvaltningen er årsag til, at I uretmæssigt er blevet bragt i den her situation, sagde Susanne Crawley Larsen på pressemødet.

Politikere frikendes

Susanne Crawley Larsen tilføjer, at menige medarbejdere og det politiske niveau frikendes.

I stedet for den fyrede Peter Pietras er børn- og ungechef Poul Antoniussen blevet konstitueret som ny direktør i børn- og ungeforvaltningen.

- Vi har brug for at få genopbygget tilliden til forvaltningen, siger Susanne Crawley Larsen.

Den nye konstituerede direktør vil også få at vide, at politikerne i børn- og ungeudvalget skal informeres i et helt andet og bedre omfang, end det er sket her.

Susanne Crawley Larsen siger også, at rapporten vil blive overdraget til politiet, som bliver bedt om at vurdere, om sagen indeholder strafferetlige lovovertrædelser.

Det var Susanne Crawley Larsen selv, der bad om en uvildig redegørelse om sagen.