Havets ironman: Verdens største solosejlads sejler fra Svendborg

I morgen bliver ’Silverrudder Challenge’ skudt i gang i Danmark – og der er tale om lidt af en udfordring.

William Friis-Møller deltager i konkurrencen ’Silverrudder Challenge’ for tredje gang. (Foto: Dr Fyn © DR FYN)

Verdens største enmands-kapsejlads bliver i morgen tidlig skudt i gang ud for Svendborg.

330 sejlere har tilmeldt sig kapsejladsen ’Silverrudder Challenge’ - populært kaldet havets ironman.

De 327 mænd og tre kvinder skal alene sejle rundt om Fyn i et hug. Det er fjerde gang, at konkurrencen finder sted – og med et rekord stort antal deltagere, fortæller løbsarrangør Morten Brandt fra bådmagasinet Bådnyt:

- Hvis det går godt og sikkert i år, hvad det forhåbentlig gør, så hedder deltagerantallet måske 450 til næste år, siger han til DR Fyn.

Spiller sammen med foreninger

Arrangøren har noget at have sin optimisme i. Ved sejladsens første år tilbage i 2012 var der nemlig blot tolv deltagere.

Enmands-kapsejlads er en del af en bølge af individuelle sportsgrene, som har ramt danskerne de senere år. Men selvom enmands-kapsejlads, triatlon og cykling har fokus på individet og egne præstationer, så går foreningerne godt i samspil med solisterne.

- Der er et stort fællesskab om det her. Eksempelvis de mange cykelklubber, der er opstået, hvor man træner sammen, udover det man har selv, siger Bjarne Ibsen, centerleder og professor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

"Det er koncentreret sejlsport for sejlelskerne, fordi det er ufortyndet sejlads"

William Friis-Møller, deltager

En ufortyndet sejlads

En af dem, som i morgen kaster sig ud på de fynske bølger, er William Friis-Møller. Han deltager for tredje gang i sejladsen, og årsagen er simpel, forklarer han:

- Det er koncentreret sejlsport for sejlelskerne, fordi det er ufortyndet sejlads. Der er en alvor i havnen op til . Folk koncentrerer sig, og de spørger sig selv, om de kan det her. Det ligger i undertonen, at man har udfordret sig selv, siger den erfarne sejler til DR Fyn.

Hvor William Friis-Møller har stor erfaring i disciplinen, er Signe Storr fra Aarhus helt grøn som single i sejlbåd. Og dagen før dagen er hun en smule beklemt ved situationen.

- Jeg er helt sikkert nervøs. Jeg har kun haft et par sejladser, hvor jeg har sejlet helt alene, og hvor jeg skulle tage stilling helt selv. Det er altid mere betryggende at have en med, siger Signe Storr.

Signe Storr skal alene rundt om Fyn.

Hele turen rundt om Fyn er på 134 sømil, hvilket svarer til lige knap 248 kilometer. Turen tager alt efter vind, vejr og sejltalent mellem 20 og 40 timer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.