'Havets Tesla' ligger stille: Teknisk fejl bremser el-færge i flere dage

En teknisk fejl har holdt Ellen i havn siden søndag. Ifølge Ærøfærgerne kommer el-færgen heller ikke ud at sejle torsdag.

El-færgen Ellen ligger stille i Søby Havn på Ærø for fjerde dag i træk.

Der var stor jubel, da Danmarks svar på fremtidens el-færge for første gang gled igennem det sydfynske farvand den 15. august.

Men under en måned efter jomfrurejsen er de første problemer opstået for den klimavenlige Ellen.

Færgen, der sejler mellem Søby på Ærø og Fynshav på Als, ligger stille for fjerde dag i træk på grund af en teknisk fejl, der giver store udfordringer. I dag oplyser Ærøfærgerne, at de heller ikke forventer at sejle torsdag.

Fejl har medført fejl

De tekniske forstyrrelser på el-færgen begyndte i søndags, da Ellen ikke kunne bakke ud af færgelejet ved Søby på Ærø. Derefter har Ærøfærgerne måtte aflyse alle deres sejladser mellem Søby og Als.

Ifølge Ærøfærgerne startede fejlen mellem skibets computersystemer og el-motorer. Men da den fejl var løst, opstod der en ny fejl.

- Der opstod en uhensigtsmæssig fejl i opsætningssytemet. Det er rettet nu. Men den forårsagede en fejl, og den fejl kan vi så ikke fremprovokere nu, så derfor kan vi ikke rette op på den, fortæller Keld Møller, direktør for Ærøfærgerne.

Håber snart at se den på vandet igen

Problemerne med færgen ærgrer byrådsmedlem Flemming Boye (DF) fra Ærø Kommune.

- Det er rigtig træls. Nu var den kommet i gang med stor forsinkelse, siger han med henvisning til, at Ellens jomfrurejse flere gange blev udskudt på grund af tekniske udfordringer.

Han har tidligere været kritisk over for det storslåede færgeprojekt, da det stadig var på tegnebrættet. Nu håber han bare, at færgen hurtigst muligt kommer i vandet igen.

- Der er jo ikke andet end at krydse fingre for, at teknikerne løser problemerne. Der er ingen vej tilbage jo. Grundlæggende skal vi bare have skibet til at virke, tilføjer han.

Nyt alarmsystem skal forhindre fejl

Ærøfærgerne arbejder onsdag på højtryk for at lave et system, der fremover kan give dem en advarsel, hvis der skulle opstå et lignende problem.

- Vi bygger systemet op, så der kommer en alarm, hvis det skulle opstå igen. Så kan vi gribe ind lidt tidligere. Det skal ikke være sådan, at man står med håndtaget uden at vide, at man har en fejl, fortæller Keld Møller.

Det nye alarmsystem skal installeres i løbet af i dag og i morgen. Derefter skal Søfartsstyrelsen give Ærøfærgerne grønt lys til at sejle igen.

Passagerer, der har reserveret plads til de pågældende afgange, får en SMS med informationer om, hvordan aflysningerne påvirker dem.

Facebook
Twitter