Hele verden skal lære af camp for danske veteranbørn

For sjette gang er børn af danske veteraner samlet på sommercamp. Det bør resten af verden kopiere, mener forsker.

Det er øvelser som denne, der er med til at give børnene bedre selvværd. (Foto: © Agnes Dalhoff)

Teamwork, tillid og træklatring.

Det er hovedingredienserne for 50 børn, der i denne uge er samlet på sommercamp i Svendborg.

Selvom børnene kommer fra hele landet, har de alle én ting til fælles.

De er børn af krigsveteraner.

Det er Støt Soldater og Pårørende (SSOP), der på sjette år arrangerer lejren. Tilbuddet er så unikt, at engelske forskere mener, at hele verden burde kigge med.

- Den er lige til at kopiere internationalt. Den burde kunne pakkes og sendes hele kloden rundt, siger Paul Watson fra Northumbria University, der ligger i engelske Newcastle.

Campen er bygget op om at give børnene succesoplevelser. Formålet er at gøre dem bedre til at mærke deres egne grænser og deres egne følelser.

Eksempelvis er der en øvelse, hvor børnene får af vide, at der nede i en trækasse ligger et billede af en meget betydningsfuld person, der fortjener respekt. Når de åbner og kigger ned i kassen, ser de et spejl.

Det er blot en af de øvelser, der gør, at Paul Watson og hans kollegaer sidste år fandt ud af, at 68 procent af børnene øgede deres psykiske trivsel og sundhed markant.

Bedre selvforståelse

I år er femte gang, 16-årige Nikolaj Huch Andersen deltager på campen. For hvert år der går, kan han mærke, hvordan hans selvtillid bliver styrket. (Foto: © Morten Seligmann)

16-årige Nikolaj Huch Andersen deltager i campen for femte gang.

År for år har han tydeligt kunne mærke, hvordan han er blevet bedre til at åbne sig og betro sig til andre.

- Det har hjulpet. Tidligere har jeg sat mange foran mig selv, og til sidst glemmer man sig selv. Men man er selv den vigtigste, siger han.

Nikolaj Huch Andersens far lider af posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD), og campen har hjulpet ham med at forstå, hvordan sygdommen påvirker faren.

- Jeg vidste godt, at der var noget galt, men jeg vidste ikke, hvad det var. Da jeg kom herhen, fandt jeg ud af, hvordan jeg kan tale med ham, siger Nikolaj Huch Andersen.

Samme baggrund skaber venskaber

Netop dét er en af styrkene ved campen, mener leder Bente Holm Skov.

Børnene møder andre, der har samme baggrund som dem selv.

- De behøver ikke at forklare så meget her. Det er okay, når de fortæller, hvordan de har det. De andre børn forstår dem fuldstændig instinktivt. På den måde oplever de, at det er en stor lettelse for dem, siger hun.

Efter at have deltaget i campen har 16-årige Luna Wilsborg Slatanach fundet ud af, at hun ikke er den eneste, der bokser med at være barn af en krigsveteran. (Foto: © Morten Seligmann)

Sådan har det også været for Luna Wilsborg Slatanach på 16 år. Hun deltager i campen for anden gang og var ikke i tvivl om, at hun skulle tilbage denne sommer.

- Jeg fik mange nye venskaber, og jeg kunne særligt spejle mig i en veninde, jeg har fået. Før har jeg gået og været lidt ensom, men nu ved jeg, at der er en ligesom mig, der har det, ligesom jeg har det, siger hun og fortsætter

- Jeg har lært meget mere om mig selv: At jeg har brug for ro, og at jeg godt kan trække mig, når jeg har brug for det.

Ikke meget forskning

De erfaringer, som Nikolaj Huch Andersen og Luna Wilsborg Slatanach har gjort sig, er med til at gøre campen ekstra interessant for Paul Watson.

Der findes nemlig ikke meget forskning om børn af veteraner, og den forskning, der findes, er kvantitativ og altså ikke studier, hvor der er blevet talt med hver enkelt barn.

Det gør også forskningsprojektet fra Danmark særligt, da forskerne spørger børnene direkte til, hvordan de har det.

- Det viser, at med den rigtige støtte og de rigtige inputs, kan man ændre barnets livssyn og give dem mere selvtillid og et bedre selvværd, siger Paul Watson.

Ifølge den engelske forsker er der ikke tale om et engangsfix, men derimod værktøjer, som børnene også har glæde af, når de kommer hjem igen.

Paul Watson skulle egentlig også have deltaget i campen i Svendborg i år, men på grund af corona er besøget udsat til næste år.

Ambitionen er, at SSOP og Northumbria Univeristy skal samarbejde om et fireårigt forksningsprojekt.

Nikolaj Huch Andersen hjælper nogle af campens yngre deltagere med at overvinde højdeskræk og få en succesoplevelse. (Foto: © Morten Seligmann)