Hemmelig velgører betaler: Somaliske børn i Nyborg tilbage i skole

En pengegave fra en anonym borger betyder, at udvisningstruede somaliske børn efter vinterferien begynder på friskole.

En anonym bidragsyder har betalt godt 80.000 kroner, for at tre somaliske børn kan gå på Refsvindinge Friskole resten af skoleåret. Børnene mistede i efteråret deres opholdstilladelse og retten til at gå folkeskole. (Foto: Henrik Mikaelsen - DR Fyn)

Abdullahi, Riyan og Raida Hussein, som er 6, 12 og 15 år, kan efter vinterferien begynde i skole igen.

En hemmelig velgører har af egen lomme betalt godt 80.000 kroner, så resten af skoleåret skal de tre søskende gå på Refsvindinge Friskole, lidt uden for Nyborg.

- Jeg glæder mig. Det bliver rart at komme tilbage i en rigtig klasse igen, siger Riyan Hussein.

Siden årsskiftet har hun sammen med sine to søskende gået i "nødskole" på Nyborg Gymnasium, hvor frivillige lærere har stået for undervisningen.

Det lidt usædvanlige arrangement er kommet i stand, fordi hele familien Hussein har mistet deres opholdstilladelse, og derfor må Nyborg Kommune ikke længere betale for deres undervisning.

Riyan hussein, Raida Hussein og deres frivillige underviser Grete Ebbe Jensen i nødskolen på Nyborg Gymnasium. (Foto: Henrik Mikaelsen - DR Fyn)

Børnene har søgt asyl, og mens de venter på svar, har lokalsamfundet bakket op på forskellig vis.

Ud over nødskolen har Nyborg Gymnasium - for egen regning - ladet familiens to ældste døtre fortsætte i 10. klasse - en beslutning, som har påkaldt sig kritik fra flere sider.

Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm (Foto: Cindie Madsen - DR Fyn)

Men nu bliver nødskole altså skiftet ud med friskole, og det er rigtig godt, mener rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm.

- Vi har haft nogle fantastiske frivillige, men hvis man ser på børnenes tarv, så er det jo bedre for dem at være sammen med nogle jævnaldrende.

Bestyrelsesformand på Refsvindinge Friskole, Peter Seiersen, fortæller, at det er en mand "i lokalområdet", som har haft pengepungen fremme for at sikre de somaliske børns skolegang.

- Det er dejligt, at der er mennesker, som tænker udover deres egen næsetip. Men det væsenligste er, at de her børn kan få en fornuftig skolegang, og det bidrager vi gerne til, siger bestyrelsesformanden.

Siden sagen om familien Hussein dukkede op i december har den skabt røre på Christiansborg. Dansk Folkeparti har - med direkte henvisning til Nyborg-sagen - krævet adskillige stramninger af udlændingeloven.

Men Peter Seiersen er ikke bange for at komme i kritisk søgelys.

- Vi driver en skole, så det er dér, vi har vores fokus. Friskoleforeningen siger til os, at vi ikke bryder nogle love og regler, så for os handler det om børnene - ikke politik.

Abdisalan Hussein, der er far til Abdullahi, Riyan og Raida Hussein, er taknemmlig over, at hans børn snart kan vende tilbage til en normal skolegang.

- Vi er rigtig glade. Det bliver godt for børnene at få klassekammerater igen, siger han.

Facebook
Twitter