Henry sad i ulykkestoget på Storebælt: 'Dejligt at få afklaring'

Havarikommissionens rapport sætter sidste punktum i Henry Holms oplevelse af togulykken d. 2. januar.

Efter ulykken har Henry Holm haft brug for svar. Dem fik han i dag, da Havarikommissionen kom med deres rapport. (Foto: © Siv Hastrup Steffensen)

Henry Holm har længe talt ned til dagen i dag, og til det møde, han i morges mødte op til på Sinatur Hotel i Nyborg.

Han er sammen med 47 andre pårørende og passagerer blevet indkaldt af Havarikommissionen, som de seneste måneder har arbejdet på en samlet rapport over, hvad der førte til, at et passagertog den 2. januar forulykkede på Storebæltsbroen og kostede otte mennesker livet og kvæstede 16.

- Mine forventning er at få en afklaring. At få sat et punktum for den oplevelse, vi havde, siger Henry Holm, der var ombord på toget.

Havarikommissionens møde afholdes særskilt for de pårørende, inden rapporten onsdag formiddag blev offentliggjort for resten af offentligheden.

Og selvom Henry Holm føler, at han er kommet godt videre fra ulykken, og at han i dag tager toget uden problemer, ser han alligevel frem til mødet.

- Mødet har fyldt meget, lige siden vi fik at vide, at dagen ville komme. Men det fylder faktisk på den gode måde. Nu kan jeg få mit punktum, siger han.

Lettere at leve videre

Knap et år efter hændelsen, er der inden mødet stadig spørgsmål, som han gerne vil have svar på.

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, om vi passagerer kunne have gjort noget anderledes. Efter den oplevelse kommer jeg jo nok til at interessere mig for togulykker resten af mit liv, siger Henry Hansen.

For selvom det er meget usandsynligt, at Henry Holm skulle opleve noget, der minder om ulykken den 2. januar, så har muligheden for, at det kan ske, alligevel bidt sig fast i hans bevidsthed.

- Det kan gøre det lettere for mig at leve videre, hvis jeg får mulighed for at handle på en anden måde eller får noget viden om, hvordan man opfører sig i et tog i sådan en situation, siger han.

Forud for mødet håbede Henry Holm også at få klarhed om, hvad der egentlig skete, i de dramatiske sekunder på Storebæltsbroen.

Godstoget, der kørte med de sættevogne, der endte med at ramme det IC4-tog, som Henry Hansen sad i. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Jeg havde selv en oplevelse af, at toget bevægede sig sidelæns. Jeg kunne godt tænke mig at vide, om det bare er noget, jeg har opfattet i mit chok, siger han, inden han gik ind til mødet.

Afklarende møde

På mødet fik de 48 pårørende svar på, hvad der forårsagede ulykken. Det eneste sandsynlige scenarie er, at sættevognstraileren på det godstog, der ramte passagertoget i modgående retning, ikke var låst ordentlig fast, lyder konklusionen fra Havarikommissionen.

Den klare besked er en lettelse for Henry Holm. Det fortæller han efter det to timer lange møde.

- Jeg fik svar på mine spørgsmål, og jeg synes både Havarikommissionen og DSB var rigtig gode til at forklare, hvad der skete, og hvad der kan gøres fremover for at undgå det, siger Henry Holm, der også fik svar på, om passagerne kunne have gjort noget anderledes.

- Vi kunne kun gøre, det vi gjorde. At forholde os i ro og hjælpe hinanden, siger han.

Henry Hansen bor i Nørre Lyndelse på Fyn, men arbejder i København

Henry Holm skulle efter mødet direkte mod Nyborg Station for igen at tage toget på arbejde. Denne gang med en ny tryghed.

- Nu ved jeg meget mere om tog, og hvordan sikkerheden er. Det giver mig en tryghedsfølelse, som er rar at have, siger han, inden han stiger på toget mod København, som han gør hver eneste dag.

Men én ting har ændret sig siden ulykken i januar.

- Jeg ikke sætter mig ikke oppe foran længere. Jeg sætter mig lige en vogn længere nede. Og hvis toget bremser uventet op, så griber jeg fat i bordpladen foran mig med det samme, siger Henry Holm.