Her har de droppet chefen: Medarbejderne bestemmer det hele selv

Medarbejderne på Daxiomatic må selv bestemme, hvor og hvornår de arbejder. Nu er virksomheden kåret som en af Europas bedste arbejdspladser.

Frederik Strøtvedt Nielsen er digital planlægger og glad for, at han er med til at træffe beslutninger. (Foto: © Carsten Bjørn)

På it-virksomheden Daxiomatic i Odense har de afskaffet chefen. Her bestemmer medarbejderne selv indholdet i deres arbejdsdag, og om deres arbejdsdag skal foregå på kontoret eller hjemme i haven.

- Jeg har nogen gange brug for at gå tidligere eller tage en hjemmearbejdsdag, og det er der ingen, der stiller spørgsmålstegn ved, for det bestemmer jeg selv, siger Lise Pilengaard Haar, der er regnskabsansvarlig i virksomheden.

Diktatur for alle

Daxiomatic er en virksomhed med cirka 40 medarbejdere. Den klassiske ledelsesstruktur er erstattet med det virksomheden selv kalder ”allemandsdiktatur”.

Det betyder, at alle selv kan træffe deres egne beslutninger. Hvis de er i tvivl, skal de rådføre sig med kolleger, og alle kolleger er forpligtet til at give gode råd ligesom den, der får et godt råd også skal tage det seriøst.

- Det handler om, at jeg selv kan være med til at træffe beslutningerne, og jeg kan selv være med til at vælge opgaver, og det giver en kæmpe lyst til at arbejde, siger Frederik Strøtvedt Nielsen, der er ansat som digital planlægger.

Daxiomatic har stadig en direktør, Jesper Refning, og for ham giver det god mening at have lagt ledelsesretten ud til medarbejderne.

- Hvis man er et menneske, der trives med at se noget lykkes igennem andre, så vil jeg sige, at det at være en del af en selvledende organisation er den største gave, forklarer han og uddyber:

- For her er det virkelig alle, der skinner, og ikke bare én, der gør noget for magtens skyld.

I Daxiomatic mener de, at virksomheden bliver mere innovativ af selvledelse. De tror på, at en ledelse er med til at fastlåse virksomheden.

Men selvom de har lagt mere ansvar over på medarbejderne, så er der stadig regler, som skal følges. Den vigtigste er, at alle skal leve op til og understøtte virksomhedens formål, når de træffer beslutninger.

- Der er noget i, at mennesker der gør noget af lyst i stedet for af tvang, de gør det bare med en helt anden passion, siger Jesper Refning.

Han tror, at selvledelse vil blive meget mere udbredt på det danske arbejdsmarked.

- Ingen gør noget af nød længere, og folk vil have mening i deres liv. Og når du skal bruge en tredjedel af dit liv på at arbejde, så bliver det nødt til at være meningsfyldt, forklarer han.

- Jeg ser det som en uundgåelig konsekvens af de mennesker, vi er blevet, at selvledelse kommer nu, siger Jesper Refning.

Lønnen er en af de få ting, som medarbejderne ikke selv bestemmer.