Herude er der ingen karakterer: Naturen er et vigtigt middel mod unges mistrivsel

I Svendborg kommer sårbare unge hver uge ud i naturen for at få en pause fra tvangstanker og tankemylder.

Nicolaj Saaby Johansen er en af de vilde unge, som hver mandag tager i skoven for at få en pause fra sin angst. (Foto: Tanya Fick)

Vinden suser i ørene, strømmen smyger sig om benene i de lidt for store waders og en sødlig duft af tang og salt hænger i næseborene.

Sanserne arbejder på højtryk, men skuldrene hænger roligt under et smilende ansigt.

20 årige Nicolai Saaby Johansen fisker en håndfuld ålegræs af sin krog og kaster snørren ud igen. Han fniser nervøst - Jeg har aldrig prøvet at fiske før, siger han.

Nicolai Saaby Johansen har lettere ved at finde ro, når der ikke er så mange mennesker omkring ham. (Foto: Tanya Fick)

Nicolai lider af angst i en sådan grad, at han har svært ved overhovedet at komme ud af sit hjem.

- Jeg har meget svært ved at slappe af, når jeg kommer ud, fordi jeg er bange for at andre mennesker vil mig det ondt, men herude er det anderledes. Herude kan jeg slappe af.

Projektet ‘Vilde Unge’ i Svendborg tager hver uge sårbare unge mellem 15 og 25 med ud i naturen for at få jord under negle og gummisko. Denne mandag er de unge taget til Thurø Rev for at fiske efter ørreder. Og selvom det kniber med at få noget på krogen, så går de aldrig tomhændede hjem.

- Jeg finder ro herude. Jeg elsker f.eks. at sætte mig ved et vandløb og bare lytte til lyden af vand der risler, det gør mig helt rolig. Det er virkelig fantastisk, siger han og smiler.

I dag er syv angstramte unge mødt op på Thurø Rev for at fiske efter ørreder. (Foto: Tanya Fick)

Ung på Vej

Ligesom resten af gruppen står Nicolajs mentale tilstand i lige nu i vejen for, at han kan varetage et arbejde eller tage en uddannelse. Han er derfor med i forløbet 'Ung på vej', som har til formål at hjælpe Svendborg Kommunes mest sårbare unge med at få det bedre.

Det kommunale initiativ indebærer samtaler, psykologhjælp og rådgivning og som noget nyt er naturen nu også kommet på dagsordnen.

- Vi var meget inspireret af projektet ‘Vildmænd’, som tager kriseramte mænd med ud i naturen. Det er blevet en kæmpe succes og viser at det virkelig batter noget, at bruge naturen, når man har det svært. Så spurgte vi drengene bag Vildmænd, om de ikke kunne lave et tilsvarende forløb for unge, forklarer ungekoordinator i Svendborg Kommune, Annette Dalmose.

Vilde Unge startede deres første hold i foråret og har netop taget hul på deres andet forløb. De unge er som udgangspunkt kun med på ét 13 ugers forløb, men flere af dem fået lov til at være med igen, fordi de har ønsket det.'

- Det har været en kæmpe succes! Alle de unge, som har været afsted fortæller hvordan forløbet har givet dem ro og mulighed for at slukke for alle deres bekymringer, siger Annette Dalmose

Mikkel Torup kan have svært ved at overskue hverdagen, men når turen hver mandag går i skoven så er han klar. (Foto: Tanya Fick)

En af gengangerne er 24 årige Mikkel Torup, som lider af socialangst.

- Man kommer lidt tilbage til sine rødder. Man kan mærke at kroppen er lavet til at være herude, siger han.

Naturen giver ingen karakterer

17-årige Kirstine Lund Rasmussen får hjælp med at lukke den ene sele på sine waders, inden hun målrettet sætter kurs mod vandet.

Hendes angst gør, at hun har ofte svært ved at komme op om morgenen.

- Jeg kan være meget ked af det og bare slet ikke have lyst eller overskud til at lave noget som helst, siger hun og kigger ned i vandet, som efterhånden går hende til midt på låret.

En varde af sten kan hjælpe med at vise vej gennem tågen. I dag balancerer de unge sten efter deres humør. Ved dagens afslutning er varderne noget højere end da den startede. (Foto: Tanya Fick)

Hendes store brune øjne flakker lidt bag brillerne, og hun smiler forsigtigt, inden hun traver videre ud i vandet med et fast greb i sin fiskestang.

- Det er svært at leve op til alle de krav, der er i den perfekte verden, og når man har det ligesom mig - så bliver det hele endnu værre.

Kirstine tager sit første kast.

- Men herude er der ingen karakterer, ikke nogen som stiller krav eller siger hvordan man skal være, her kan man bare være sig selv.

Urmennesker

På en sten inde ved bredden sidder naturvejleder Emil Bech Sanderhoff og spejder udover Langelandsbæltet og de ihærdige unge, som uden held kaster den ene snøre efter den næste.

- Når de unge står derude med deres waders på og fanger ålegræs, så er de i nuet. De tænker ikke på skole eller fremtid, de er bare. Og det er dét naturen kan, siger han.

Hver mandag starter og slutter rundt om bålet, fortæller naturvejleder Emil Bech Sanderhoff. (Foto: Tanya Fick)

Emil er en af mændende bag 'Vilde Unge'. Sammen med fysioterapeuten Bastian Lindenhoff Finsen guider han de unge gennem åndedrætsøvelser, medidation og forskellige aktiviteter som skal hjælpe de unge til at koble fra og åbne op.

- Vi mennesker kommer jo af naturen. Vi trives ikke særligt godt i bymiljøer, men når vi kommer herud kan vi kapere mange flere sanseindtryk, uden vi bliver stressede. Derfor bestræber vi os også på at komme så langt væk fra menneskelarm som muligt, så vi kan komme helt ud i naturen og blive til urmennesker for en stund, forklarer Emil.

Et middel mod mistrivsel

En tredjedel af kvinderne og hver femte mand i alderen 16-24 år har et dårligt mentalt helbred. Lidt mere end hver anden unge kvinde føler sig stresset, og det samme gælder for hver tredje mand.

- Vi bliver nødt til at se naturen som en ressource i den her sammenhæng. Naturen er et vigtigt middel i kampen mod den enorme mistrivsel blandt unge, siger PhD i naturpsykologi, Simon Høegmark fra Syddansk Universitet.

Mikkel Torup lider af socialangst, men i naturen kan han koble af og trække vejret. (Foto: Tanya Fick)

- De unge lever deres hverdag oppe i deres hoveder. De er konstant opmærksomme på hvordan de ser ud, hvad andre tænker, hvem liker eller deler hvad, og hvorfor alle de andres er liv perfekt, når deres eget ikke er? Vores hjerner er slet ikke gearet til at være i den direkte opmærksomhed hele tiden. Naturen kan hjælpe os med at komme ind i den spontane opmærksomhed, hvor vi bare er til stede og ikke skal forholde os til alt muligt på een gang.

Flere vilde unge

- Jeg tror, vi kommer til at se mange flere initiativer lige som det her fremover, siger Simon Høegmark.

Han bliver selv kimet ned af kommuner som er interesserede i at booke ham til foredrag og forløb med unge, som mistrives.

- Vi skal alle sammen lære at forstå, at vi ér naturen og derfor kan vi ikke adskille os fra den i en sådan grad, som vi gør, uden det får konsekvenser for vores mentale sundhed, siger Simon Høegmark.

Fie Virgil Bjerregaard føler ofte, at andre tænker dårligt om hende. Derfor elsker hun at komme ud af byen og være i naturen. (Foto: Tanya Fick)