Hjemløse og kontanthjælpsmodtagere beriger museumsgæster med viden og historier

Danmarks Forsorgsmuseum vil forene nutidens stemmer med fortidens fattiggård.

25-årige Steven er en de hjemløse, man som besøgende kan møde og snakke med på Danmarks Forsorgsmuseum lørdag i Svendborg. (Foto: Thomas Dinsen DR Fyn)

Hvordan er det egentlig at havne på samfundets bund og måske skulle kæmpe med arbejdsløshed, hjemløshed, stofmisbrug eller sygdom?

Det kan man måske få et svar på i dag på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg til arrangementet "Nutidens stemmer indtager fortidens fattiggård".

Museet har inviteret hjemløse, kontanthjælpsmodtagere og misbrugere indenfor for at give dem muligheden for at tale med museets gæster om, hvordan livet er i den mindre glamourøse del af samfundet.

Det er andet år i træk, at museet inviterer nutidens alternative eksperter indenfor.

En af de eksperter, der stiller sig til rådighed for gæsterne på Fattiggården for første gang, er 25-årige Steven, som tidligere har været hjemløs i et halvt år.

Han er både spændt og lidt nervøs for dagen.

- Jeg regner med at få en god oplevelse ud af det, og jeg ser det som en udfordring for mig selv: at komme ud at opleve noget og hjælpe andre med at indse at hjemløse også har brug for hjælp, og at de er ligesom normale mennesker, siger Steven.

'Alle har en historie'

Museumsformidler Mette Løjmann Hansen guider de besøgende rundt i Fattiggårdens autentiske rum, hvor man denne lørdag også kan møde et tidligere børnehjemsbarn og en førtidspensionist.

De vil ligesom kontanthjælpsmodtagere og hjemløse hver især repræsentere nutidens stemmer og fortælle om deres oplevelser, tanker og erfaringer inspireret af Fattiggårdens rammer og historier.

Mette Løjmann Hansen har tidligere været misbruger. Nu bruger hun sin egen livshistorie til at gøre museumsgæsterne klogere på livet på Fattiggården i gamle dage. (Foto: Thomas Dinsen DR Fyn)

Mette Løjmann Hansen, som står bag lørdagens initiativ, er selv tidligere hjemløs.

- Det, der fik mig ind på Forsorgsmuseet i sin tid, var et filmprojekt, hvor jeg fortalte min egen historie koblet op på en af de skæbner, der har boet på Fattiggården. Det var rigtig hårdt på det tidspunkt, men jeg har også fundet ud af, at det faktisk hjalp mig til at få bearbejdet en rigtig negativ periode af mit liv, siger hun og fortsætter:

- Alle har en historie, der er værd at blive fortalt, uanset om den er negativ eller god.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk