Hør braget: Søværnet har i dag sprængt bomber ved flyvrag fra Anden Verdenskrig

Når den rammer havbunden, er det lidt lakrids, siger orlogskaptajn Lars Møller.

Orlogskaptajn og chef for Søværnets Dykkertjeneste var ombord på skibet Søløven for at hjælpe med bombesprængningen.

Dykkere fra Søværnets Dykkertjeneste har fundet mindst syv bomber ved et gammelt flyvrag, der ligger på bunden af Langelandsbæltet ud for Langelands sydlige spids.

De skal én efter én sprænges, så det igen bliver muligt at sejle, dykke, fiske og kaste anker i området, der har været afspærret siden starten af september, hvor en civil dykker opdagede vraget.

I dag blev den første bombe destrueret.

Først blev bomben hævet op mod overfladen med en ballon. Herefter er den blevet trukket væk fra flyvraget, sænket mod bunden igen og detoneret, fortæller Lars Møller, orlogskaptajn og chef for Søværnets Dykkertjeneste.

- Der skal helst ikke ligge miner og bomber på havbunden, når vi ikke ved, om de er armerede, men de sprænger ikke af sig selv. Ikke medmindre de får hård fysisk påvirkning, siger Lars Møller.

Er det så ikke farligt arbejde at flytte og sprænge dem?

- Når den rammer havbunden igen, er det sådan lidt lakrids. Ellers er der ikke noget i det. Vi har været på sikker afstand hele tiden. Skibene i området fik også en sikkerhedsmelding.

Amerikansk fly fra Anden Verdenskrig

Flyvraget ligger på 21 meters dybde.

Det menes at være et amerikansk bombefly af typen B-24, der styrtede ned i 1944 under Anden Verdenskrig, da det sammen med flere hundrede andre fly var på vej mod byen Police tæt ved Stettin i det nordlige Polen for at bombe nazisternes tredjestørste olieraffinaderi.

Ifølge historiske arkiver kan flytypen bære op mod ti bomber, og derfor fortsætter Forsvaret med at lede.

Ugen ud vil der blive detoneret flere bomber, oplyser Lars Møller fra dykkertjenesten, der har til opgave at undersøge forliste skibe og nedstyrtede fly.

Desuden skal dykkerne håndtere de tusindvis af miner, som fortsat er at finde rundt omkring i danske farvande.