Hospicebehandling gennem video: Giver større tryghed for døende øboere

I dag åbner Danmarks første telemedicinske hospicestue, der skal lette den sidste tid for patienter og pårørende på Ærø.

Den telemedicinske hospicestuen, som ligger ved Sygehusenheden Ærø i Ærøskøbing, er Danmarks første.

Døden er uundgåelig, men den sidste tid kan være svær.

Især, hvis et uhelbredelig sygt eller døende menneske ikke kan få den rette smertestillende behandling tæt på hjemmet og i omgivelser, personen kender.

På Ærø har døende borgere med behov for smertelindrende behandling tidligere været nødt til at søge væk fra øen - oftest med færgen til Svendborg. En tur på fem kvarter.

Men i dag bliver en ny løsning taget i brug, når Sygehusenheden Ærø i Ærøskøbing åbner for Danmarks første telemedicinske hospicestue.

Her er der ikke uddannet hospicepersonale. Til gengæld står der en stor skærm midt i hospicestuen.

Skærmen skal gennem videokonferencer bringe den døende og de pårørende tættere på det sundhedsfaglige personale, som sidder fem kvarter derfra på Hospice Sydfyn i Svendborg.

- Den primære kontakt er fra fagpersonale til fagpersonale. Men i nogle situationer vil man have brug for at involvere patient og pårørende, særligt i forhold til at se, hvordan patienten ser ud og har det, fortæller Marianne Horstmann, som er leder af Hospice Sydfyn.

Trygheden rykker tættere på

En af de ærøboere, som blev på Ærø med sygdommen, var Jens Frøstrup Christensens hustru. Hun tilbragte sin sidste tid på Ærø Sygehus, indtil hun mistede livet til kræft.

For hende var det ikke en mulighed at komme på hospice under sit sygeforløb, da der kun var en ledig plads på et bosted i Nordjylland. Jens var tilfreds med forløbet på sygehuset, men tror også, at den nye hospicestue kan give noget mere.

- Tryghed er nok et nøgleord for lokalbefolkningen, når det handler om den sidste fase. Det at være blandt venner, bekendte, pårørende og personale, man kender, og på et sygehus, man kender, tror jeg, er guld værd, fortæller Jens Frøstrup Christensen.

Jens Frøstrup fra Tranderup har mistet sin hustru til kræft. Hun tilbragte sin sidste tid på Sygehusafdeling Ærø.

Og trygheden mener de nu at kunne bringe tættere på borgerne med telemedicin.

- Vi kan ikke have det specialiserede personale af sygeplejersker og læger til stede her. Men når vi har det på et telemedicinsk niveau, vil det kunne lade sig gøre i stor omfang. Det betyder, at vi kan klare mange ting på øen, og det gør det mere trygt at bo her, fortæller Janeke Espersen, som er oversygeplejerske på Sygehusenheden Ærø.

Et løft for nærmiljøet

- Vi har borgere, som opfylder kriterierne for at komme på hospice, men som siger nej tak alene på grund af afstanden. Nu kan vi give tilbuddet i nærmiljøet og det er et stort kvalitetsløft, mener viceborgmester Inga Blom Thomas (S).

Forventningen på Sygehusenheden Ærø er at behandle otte patienter det første halve år.

Men selvom videokontakten til hospicepersonale er en stor hjælp, kan den ikke klare behandlingen alene.

- Det kan ikke afløse varme hænder, men det skal køres sammen med varme hænder. Vi har masser af hjertevarme hænder i vores personale her på sygehuset. Men lige præcis den specialiserede pleje og behandling i forhold til palliation, den får vi hjælp til fra Hospice Sydfyn, fortæller Janeke Espersen.

Sygehuset på Ærø er klar til at tage imod de første hospicepatienter på mandag.

Facebook
Twitter