Husvild-formand: Black Army er ikke færdige i Odense

Black Army har opløst sig selv i Odense, men hjemløse bliver stadigvæk generet af de tidligere bandemedlemmer, lyder det fra frivillig organisation.

Black Armys nu tidligere klubhus i Odense. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Black Army-medlemmerne fortsætter deres kriminelle løbebane på gaderne i Odense.

Det mener Bo Skytte, der er formand for den frivillige organisation, Projekt Husvild. For halvanden uge siden meddelte klubben ellers, at de havde lagt rygmærkerne på hylden og opløst sig selv. Men det er altså ikke tilfældet, fortæller Bo Skytte.

- Det kan godt være, at de har taget rygmærkerne af, men vi tror altså ikke på, at de har opløst sig selv. Vi hører stadig, at de handler med narko og tager penge fra hjemløse og andre socialt udsatte. De gør helt det samme, som de gjorde før, siger han.

Bandepakkens hovedpunkter

  • Der skal kunne lægges 50 procent oveni straffen for at bruge skydevåben eller sprængstoffer, hvis det er sket på offentlige steder.
  • Personer der er dømt for banderelateret kriminalitet skal kunne idømmes forbud mod at opholde sig i en bestemt kommune i op til 10 år. Overholder man ikke dette, kan man få op til to års fængsel – for førstegangstilfælde 60 dages fængsel.
  • Det skal være nemmere for kommunerne at lukke rockerborge.
  • Straffen for at overtræde et politiforbud efter rockerloven skal fordobles til mindst 60 dages fængsel.
  • Bandeparagraffen i straffeloven udvides og skal blandt andet også kunne bruges ved alvorlig afpresning.
  • Der skal iværksættes en landsdækkende frit lejde-aktion for indlevering af ulovlige våben.
  • Borgere, der anmelder eller vidner mod rockere og bandemedlemmer, skal have mulighed for at få udleveret en overfaldsalarm.
  • Sikkerheden i skytteforeninger og ved privates opbevaring af våben skal skærpet.

Black Army opstod i Odenses bydel Vollsmose tilbage i 2013. Og at de vælger at pakke deres rygmærker med de to krydsede AK47-våben sammen netop nu, har Bo Skytte en teori om.

- Jeg tror simpelthen, det er fordi, at bandepakken træder i kraft den 1. januar. Det betyder blandt andet, at man kan få opholdsforbud i den kommune, hvor man har lavet bandekriminalitet. Derudover bliver der jo sat penge af i flere kommuner for at bekæmpe bander, og så er det jo smart ikke længere at være en bande, siger han.

Bo Skytte tror ikke på, at Black Army er færdige i Odense, (Foto: Charlotte Flyvbjerg DR Fyn)

Fyns Politi fortæller, at de heller ikke foreløbigt slipper deres tag i bandens medlemmer, da det kan være svært at vurdere, hvorvidt de egentlig har indstillet deres virken i Odense, fortæller chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj.

- Vi vil rigtig gerne tro på, at medlemmerne er blevet bedste-borgere, men vi fortsætter med at holde et tæt øje med dem, da vi ikke kan være sikre, siger han.

Det kriminalpræventive SSP-samarbejde i Odense, der blandt andet arbejder med, at Odenses børn og unge holder sig ude af bandemiljøet, forholder sig også skeptiske over for, om banden virkelig har lagt hashhandel og andre kriminelle forretninger bag sig, siger leder Tommy Holst.

- Vi er i tæt dialog med Fyns Politi for at finde ud af, hvad der er op og ned. For i forhold til om de virkelig er nedlagt eller der bare kommer nye til, så holder vi vejret og afventer, hvad der sker, siger han.

De seneste år er antallet af banderelaterede skyderier steget markant i Danmark - det skyldes blandt andet Black Armys aktiviteter og et internt opgør mellem bander og rockere.

Over sommeren har der været bandeskyderier i Aarhus og specielt København, hvor tilfældige forbipasserende borgere er blevet ramt af skud.

Det var en af hovedårsagerne til, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) introducerede flere nye bandepakker, som har givet politiet mulighed for at styrke indsatsen mod eksempelvis Black Army.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.