Hval spottet ved Østfyn: Formentlig en pukkelhval

På en fisketur i sidste uge så to fritidsfiskere med stor sandsynlighed en ung pukkelhval.

Ifølge eksperter er det meget sjældent, at pukkelhvaler finder vej til danske farvande. (Arkivfoto). (Foto: ERik Refner © Scanpix)

En pukkelhval i Danmark.

Et sjældent syn, hvis man spørger eksperter.

Men ikke desto mindre spottede DR P4 Fyns morgenvært Jesper Lind og hans ven, Matthijs Kildegaard Van Veldhuizen, for en uge siden, hvad der formentlig er en pukkelhval på deres fisketur på Østfyn.

- Jeg står og fisker sammen med min ven i Nordenhuse mellem Nyborg og Kerteminde, og så ser jeg pludselig en kæmpe hval. Den er nok omkring ti meter lang. Vi ser den puste vand op i luften to gange, og så svømmer den i retningen mod Storebæltsbroen, fortæller Jesper Lind.

Hvalen svømmede i sydlig retning mod Storebæltsbroen, og det er formentlig den samme, som gik i en fiskers garn ved østkysten ud for Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland i går.

Hvalen er en ung pukkelhval på mellem 8-9 meter, vurderer den tyske hvalforsker Michael Dähne. Hvalen blev filmet i Tyskland af Ozeanum Stralsund efter de slap den fri af fiskergarnet.

46-årige Jesper Lind og hans kammerat, Matthijs Kildegaard Van Veldhuizen har fisket siden de var helt små, og har både stødt på marsvin og delfiner i de danske farvande, men har aldrig før set en pukkelhval i Danmark.

- Det var helt vildt at opleve. Vi troede først, at det var en træstamme, men da den sprøjtede blåst op og efterfølgende dykkede ned, var vi ikke i tvivl, fortæller Jesper Lind.

Chefbiolog hos Fjord og Bælt, Jakob Højer Kristensen, fortæller, at det er meget sjældent, at der er pukkelhvaler i Danmark.

- Senest blev der set en hval i Danmark i 2015 oppe ved Thy-kysten, men før det var der gået 110 år siden, der var en, der var strandet sidst, og det var i Lønstrup i 1905, og før det gik der 99 år.

Pukkelhvalen er en af de hvaler, som laver nogle store hop op af vandet, så den skulle være til at få øje på.

- Pukkelhvaler er nogle fantastiske hvaler. De har nogle meget lange ruter mellem deres spiseområder, og der hvor de parrer sig nede omkring Afrika.

Chefbiologen hos Fjord og Bælt mener bestemt, at det kan være den samme, som Jesper Lind og Matthijs Kildegaard Van Veldhuizen, så på Østfyn for en uge siden, og måske den samme som blev set i Stockholm sidste år.

- Det er virkelig spændende. Jeg fik en meddelelse om, at der faktisk var set en pukkelhval i Stockholm Skærgaard sidste år, så det kan jo være den. De mener faktisk, at de har set to deroppe, siger han.

Men Jakob Højer Kristensen mener, at den ligesom de andre store hvaler er kommet på afveje.

- Den skal ikke være her. Den skal være oppe ved Nordnorge eller omkring Grønland – den er svømmet forkert, siger han.

Carl Kinze, der er uddannet biolog med speciale i hvaler og webredaktør på websitet hvaler.dk, er overbevist om, at det kan være den samme hval.

- Der er gået tid nok til, at det sagtens kan være den samme. Til gengæld ved vi også, at der tidligere har været flere pukkelhvaler i Østersøen samtidigt. Hvis vi går tilbage til 2014, så har der minimum været tre.

Pukkelhvalen, der gik i en fiskers garn, i Tyskland, blev hjulpet fri og sendt mod nord igen, så den kan med en vis sandsynlighed ses i de danske farvande i de kommende dage.

Facebook
Twitter