Hver femte flytter tilbage til deres fødeby

Èn ud af fem unge, som er født i Middelfart, er vendt hjem igen. Tårnby topper på landsplan og lokker hver fjerde unge hjem.

Ude godt, men hjemme bedst. Sådan tænker en del, når de skal til at bygge rede og skabe sig en familie.

En ny undersøgelse viser, at én ud af fem, som er født i Nyborg og Middelfart, er vendt hjem igen. Dermed er de to kommuner det sted, hvor flest vender tilbage.

Middelfart og Nyborg er de kommuner på Fyn, der er bedst til at trække fraflyttede borgere tilbage til kommunen, mens nordjyske Aalborg topper listen.

Det viser en undersøgelse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev 'Momentum', som har kigget nærmere på årgang 79.

33-årige flytter tilbage til Middelfart

Aalborg Kommune ligger helt i toppen af listen, hvor 60 procent af 1979-årgangen stadig bor i kommunen som 33-årige.

Middelfart topper på en 7.plads på listen over kommuner, som fraflyttere er mest tilbøjelige til at flytte tilbage til.

18,2 procent af de borgere, der er flyttet fra Middelfart efter deres skolegang, er flyttet tilbage igen. Undersøgelsen bygger på tal fra årgang 79, som svarer til de 33-årige i dag.

Stabschef i kommunen Martin Albertsen har et bud på, hvorfor byen tiltrækker unge familier.

- Det afgørende er, at folk har tæt til arbejde, og at de er i et nært og trygt miljø. I Middelfart har man en unik kombination af det, og derfor vil folk selvfølgelig gerne bo her.

Nyborg trækker bysbørnene hjem igen

Storebæltskommunen Nyborg har samme tendens som i Middelfart. Her er man gode til at trække bysbørnene hjem igen. Hele 17,6 procent vender tilbage.

Borgmester Kenneth Muhs (Venstre) er én af dem. Ligesom Middelfart tillægger han den geografiske placering stor værdi og lægger ikke skjul på, at de sælger kommunen på den korte afstand til København.

- Vi er centrum i Danmark og midtpunkt for gode oplevelser, og så er vi meget opmærksomme på at få fortalt, at du kan bosætte dig i Nyborg og stadig være tæt på det øvrige Danmark, fortæller han.

Ærø og Langeland tiltrækker færrest familier  

I den anden ende af skalaen har Langeland, Ærø og Læsø svært ved at trække borgere til, når først de er rejst fra øen.

Undersøgelsen er baseret på en kortlægning af alle, der er født i årgang 79. Her har man undersøgt, hvor de boede, da de gik ud af skolen, og hvor de bor i dag.

Facebook
Twitter