Hver tredje ung har prøvet snus

Ny undersøgelse fra Odense Kommune viser, at hver tredje ung bruger eller har prøvet snus. Det er et bekymrende ungdomsfænomen, mener Kræftens Bekæmpelse.

En lille personlig nydelse, der ikke generer andre og ikke lugter. Sådan har Louise Koustrup det med snus. I en ny undersøgelse blandt 5000 unge svarer hver tredje, at de har prøvet eller bruger snus. (Foto: Dr Fyn)

En lille pose op under overlæben, og så kan nikotinen strømme ind i kroppen. Snus er blevet populært blandt unge.

- Det en nydelse. Det er noget, jeg giver mig selv lov til, når jeg synes, at nu trænger jeg til det, eller nu skal jeg koncentrere mig, siger 25-årige Louise Koustrup, der har brugt snus og tyggetobak i fem år.

Og det er hun ikke ene om. Næsten hver tredje unge har stiftet bekendtskab med snus, viser en ny undersøgelse fra Odense Kommune.

Snus

Snus er fint pulver af tobak pakket i en rund æske, som brugeren skubber op under overlæben. Det er forbudt at sælge snus i Danmark, men tilladt i blandt andet Sverige.

Det er ikke ulovligt at bruge snus eller besidde snus op til halvandet kilo til eget forbrug.

I Danmark er det lovligt at sælge tyggetobak. Det er strimler af tobak, der er samlet i en lille pose. Brugeren tygger på posen, inden den sættes op under læben.

Når myndighederne tester, om et produkt er snus eller tryggetobak, kigger man både på, om det er pulver eller tobaksstrimler. Og om nikotinen siver ud ved tygning eller helt af sig selv.

I de fleste tilfælde vil der være op til 30 procent mere nikotin i snus end i tyggetobak.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Her svarer 22 procent af de unge, at de har prøvet snus. Dertil kommer fem procent, der bruger snus lejlighedsvist og fire procent, der bruger snus hver dag. To procent har brugt snus, men er stoppet igen.

I alt har kommunen spurgt mere end 5000 unge mellem 15 og 25 år.

Kræftens Bekæmpelse: Lad være

- Det er et ungdomsfænomen, som breder sig. Især blandt drenge. Og det lader til at flere bliver fortrolige med tobak på denne måde, siger projektchef hos Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, der blandt andet peger på at en relancering af snus med en række smagsvarianter kan have gjort det mere populært og in blandt unge.

Kræftens Bekæmpelse følger området, men bruger lige nu de fleste ressourcer på at få unge til ikke at ryge. Men man advarer også mod at bruge snus.

- Snus indeholder kræftfremkaldende stoffer og kan give kræft. Det er afhængighedsskabende, og det er ikke alternativ til at ryge. Man bør i stedet helt undgå at blive afhængig af tobak, siger Niels Them Kjær.

Louise: Sundere end rygning

25-årige Louise Koustrup oplever at flere omkring hende bruger snus.

- Jeg vil ikke kalde det sundt. Men det er et sundere alternativ til rygning. Det lugter ikke, det generer ikke nogen, du kommer ikke hjem fra byen og lugter af røg. Det er bare din egen lille hyggelige fornemmelse i kroppen af det.

Det er forbudt at sælge snus i Danmark. Men det er ikke ulovligt at bruge det.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.

Læs også