Hvidvaskregler dræner frivillige kræfter i foreninger: Papirbøvl får Jakob til at overveje stop som faldskærmsformand

Arbejdsgruppe skal komme med forslag til nye løsninger, der gør livet lettere for foreninger.

Jakob Sparvath er formand for Odense Faldskærmscenter. Han nyder livet i foreningen, men han er nogle gange ved at drukne i administration (Foto: © PRIVATFOTO, DR)

En stribe rykkergebyrer og en trussel om, at deres klubhus ville gå på tvang.

Det er blot nogle af de problemer, som Jakob Sparvath har stået med som formand for Odense Faldskærmcenter.

Men det var ikke fordi, klubben ikke ville eller kunne betale deres regninger.

I stedet var det dokumentationskrav, som har stået i vejen for, at klubben havde mulighed for at betale regningerne, i forbindelse med at de skulle skifte kasserer.

- Banken havde slettet mine rettigheder, fordi de ikke mente, det stemte overens med vores vedtægter. Så i to-tre måneder kunne vi ikke bruge banken og betale regningerne, siger Jakob Sparvath.

Klubber og foreninger skal nemlig leve op til strenge dokumentationskrav på lige fod med virksomheder. Det skyldes hvidvaskloven fra 2017, som skal sikre, at foreninger ikke bliver udnyttet til hvidvask og terrorfinansiering.

Men det presser foreningerne, når de skal finde nye frivillige, lyder det fra Rasmus Lindblom, der er chef for politik og presse i DGI.

- Vi risikerer at miste frivillige, eller at det bliver Tordenskjolds soldater, som alene driver det danske civilsamfund. Forebyggelse af hvidvask er selvfølgelig vigtig, men der skal være en balance, siger han.

Kjeld Gosvig-Jensen er juridisk direktør i FinansDanmark, der er interesseorganisation for bankerne. Han anerkender, at de frivillige i foreningerne er hårdt spændt for.

- Vi kan sagtens forstå foreningernes frustration. Den har vi også selv. Men oplysningerne skal gives for at mindske kriminalitet, siger han.

Foreninger søger professionel hjælp

Kravene til foreningerne er efterhånden så store, at mange vælger at søge professionel hjælp til at styre økonomien.

Det gør de blandt andre i Broby Idrætsforening på Fyn. Her har deres kasserer været økonomiansvarlig hos Mærsk, og derfor har klubbens økonomi gennem mange år været i trygge hænder.

Men han nærmer sig 80 år, og fordi han ikke længere ønsker at stå med ansvaret for de mange dokumentationskrav, der følger med kasserer-rollen, har han valgt at stoppe.

Selv om de er en lille forening med en omsætning på 600.000, prioriterer de alligevel at købe sig til professionel assistance.

- Det har vi valgt at gøre for ikke at drukne i administrativt arbejde. For vi kan ikke få fat på nogen frivillige, som vi kan trække så meget på, som det kræver at være kasserer i en forening i dag, siger Hanne Gustafsson, der er formand i Broby IF.

- Det er ærgerligt, det er blevet sådan. Men det er så stort et ansvar med kassererrollen, at vi næsten ikke tør andet end gå den professionelle vej, siger hun.

Jakob Sparvath har været formand for Odense Faldskærmscenter siden 2017. Men han holder mere af udspringene end papirarbejdet bag computeren. (Foto: © PRIVATFOTO)

Også hos Odense Faldskærmscenter får de nu professionel hjælp til at styre økonomien. For her har frustrationerne flere gange vokset sig uoverskuelig store.

- Jeg er normalt en meget tålmodig mand. Men en aften, jeg var ude at handle, blev jeg ringet op af bankdamen, der manglede informationer. Jeg blev så irriteret, at jeg endte med at stå i supermarkedet og halvråbe af bankdamen – selv om hun jo egentlig bare gjorde sit arbejde. Men jeg havde bare fået nok, siger Jakob Sparvath.

Det er særligt efter generalforsamlinger og kassererskifte, at de strenge dokumentationskrav får Jakob Sparvath til at overveje, om han skal kaste håndklædet i ringen og stoppe som formand for klubben.

- Reglerne har helt sikkert fået mig til at overveje at stoppe. Det er en kæmpe tidsrøver, og det trækker tænder ud, hver gang jeg skal bruge en time eller to ved computeren, når barnet er puttet, og jeg egentlig skulle have brugt tid med konen, siger Jakob Sparvath.

Arbejdsgruppe skal finde nye løsninger

Mads Duedahl er rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune. Han mærker også, at kravene til foreningerne presser dem, når de skal finde frivillige, der både har kompetencerne og er parate til at lægge frivillige timer i administration.

At foreninger er underlagt de samme regler som virksomheder er at gå for langt, mener rådmanden.

- Det er at skyde gråspurve med kanoner, siger Mads Duedahl.

På grund af de mange udfordringer for frivillige har Erhvervsministeriet nedsat en ny arbejdsgruppe med blandt andre Danmarks Idrætsforbund, Landsorganisationen for frivilligcentre & selvhjælp og Politiets Efterretningstjeneste, PET.

I spidsen står Finans Danmark, som repræsenterer bankerne, og efter planen skal de komme med konkrete bud på, hvordan man letter det administrative arbejde. Det fortæller Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør hos Finans Danmark, som står i spidsen for arbejdsgruppen.

- Når vi skal bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering, kommer vi aldrig ud over at skulle give grundoplysningerne. For der er mange kriminelle, som forsøger at udnytte vores systemer, siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Derfor forsøger de at komme på nogle tekniske løsninger, som skal gøre det lettere for foreningerne.

By- og kulturrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V) glæder sig til at se, hvad der kommer ud af arbejdsgruppens arbejde. Men han oplever, at der i øjeblikket bliver nedsat mange arbejdsgrupper - med svingende resultat.

- Jeg frygter altid, at det bliver en syltekrukke, når politikerne ikke selv involverer sig direkte. Det er ikke en åbenbaring at nedsætte en arbejdsgruppe. Åbenbaringen er handling. Jeg vil ikke se syltekrukker, jeg vil se reel handling. For foreningerne har brug for hjælp, så de kan hjælpe endnu flere af deres medlemmer, siger han.

Kjeld Gosvig-Jensen fra Finans Danmark afviser dog, at de ikke arbejder effektivt.

- Jeg håber, vi kan gøre det til skamme, for vi har en deadline til sommer og et klart mål om at komme med ideer til Folketinget, så politikerne kan afgøre, hvilken vej vi skal, siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Hos Odense Faldskærmscenter håber Jakob Sparvath, at arbejdsgruppen finder nye løsninger, så de frivilliges arbejde bliver mindre kompliceret.

- Hvis ikke det bliver ændret, tror jeg, det kommer til at tage livet af mange frivillige. Vi skal bruge tiden på at gøre glæde i klubberne i stedet for at bruge tiden på bureaukrati. Det kan man ikke blive ved med at gøre, siger Jakob Sparvath.